Klaar voor de financiële voorjaarsschoonmaak?

Klaar voor de financiële voorjaarsschoonmaak? - The Dutch Money Whisperer

De aangifte is achter de rug, de zomertijd is ingegaan. Nu nog even een voorjaarsschoonmaak om alle losse financiële flodders op te ruimen. Zo pak je dat aan.

Een fris huis is fijn, maar het opfrissen van je financiën levert minstens zoveel voldoening op. Maar hoe doe je dat?

1. Veeg niets onder het tapijt

Weten wat er binnen komt is leuk, maar weten wat er uit gaat is minstens zo belangrijk. Door die twee posten naast elkaar te zetten weet je precies hoeveel er elke maand overblijft om te gebruiken voor je financiële doelen. Een gezonde financiële huishouding houdt geld over voor onverwachte financiële tegenslagen, zoals een kapotte wasmachine of auto. Als je consequent niets overhoudt om opzij te zetten, heb je dus een probleem. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Probeer het dan eens met onze 50-30-20 BudgetBerekenaar. Lees ook het bijbehorende artikel.

2. Laat een frisse wind waaien

Ik was eens bij een oudere dame op bezoek die twee wifi-modems, allebei werkend, op haar boekenkast had staan. Ze had geen idee dat ze al jaren twee internetabonnementen had. In haar rekeningoverzichten stond het wel, maar al die technologie ging langs haar heen. Ga met een stofkam door de afschriften van je bank (en je creditcard!) en besteed vooral aandacht aan regelmatig terugkerende bedragen. Het mobiele telefoonabonnement is zinnig, maar heb je nog een vaste telefoon en televisie nodig? Internet zou je ook via je mobiele abonnement kunnen laten lopen, zeker als je alleen woont. Heb je buren, stel dan voor om het internet te delen. En wat dacht je van al die andere, (half)vergeten abonnementen, zoals de streaming videodienst of de sportschool waar je nooit tijd voor hebt? Het zijn allemaal bescheiden bedragen misschien, maar bij elkaar opgeteld kan het vele tientallen euro’s per maand schelen. En vaak nog wel meer ook.

3. Haal een bezem door de ‘vaste’ lasten

Voor internet, telefoon en energie zijn vaak goedkopere alternatieven te vinden die in kwaliteit niet onder doen voor je huidige aanbieder. En door je mobiele en vaste abonnement bij dezelfde aanbieder onder te brengen, kun je zelfs nog extra korting krijgen. Bel wel eerst met je huidige aanbieder vóórdat je overstapt, want die willen je meestal wel houden als klant.

4. Saneer in de giften

Doe jezelf niet tekort, en ga voor fiscaal voordeel als je geld schenkt aan goede doelen. Contant geld geven aan een goed doel is lief — maar fiscaal niet slim want niet aftrekbaar (en dat geldt ook voor collectes in de kerk, hoe nobel het doel van de collecte ook is). Ook als je de giftendrempel niet haalt, kun je niets aftrekken. Heb jij last van die drempel? Overweeg dan om je goede gaven een (paar) jaar over te slaan, en dan te bundelen in één kalenderjaar. Geef je altijd geld aan dezelfde goede doelen, dan kun je ook overwegen dit in de vorm van een periodieke gift te gieten. Je spreekt dan met het goede doel af dat je gedurende minimaal 5 jaar een vast bedrag geeft (de ‘lijftrente’). Het grote voordeel is dat op deze manier de giftendrempel niet meer geldt, waardoor elke cent aftrekbaar is. De betalingsverplichting eindigt altijd bij overlijden, dus je hoeft niet bang te zijn dat je erfgenamen met de gevolgen van jouw vrijgevigheid worden opgezadeld.

5. Het is weer lente, check de rente...

De rente is een stuk hoger dan een jaar geleden. Maar hoe zit het met de spaarrente die je van je bank krijgt? Banken passen hun tarieven snel aan, maar vooral in hun voordeel. Open een spaarrekening bij de bank die de hoogste rente geeft en aarzel niet om te wisselen van bank als de spaartarieven elders beter zijn. Maak je niet al te veel zorgen over de wankelende banken elders. Zolang de bank onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank, is je tegoed tot € 100.000 per rekeninghouder per bank gegarandeerd door het depositogarantiestelsel. Je vindt de beste actuele rentes onder meer op www.vanspaarbankveranderen.nl.

6. Geef je buffer een oppoetsbeurt

Een buffer is er voor onvoorziene uitgaven — zie het als een soort verzekering die je in eigen huis opbouwt. Hoe hoog de buffer moet zijn is persoonlijk. Verdien je weinig? Zorg dan maar voor wat extra’s, want je salaris kan de onverwachte uitgaven niet dekken. Heb je niet veel dat kapot kan gaan en loop je ook weinig risico in het dagelijks leven, dan kan je buffer ook lager zijn. Gebruik de BufferBerekenaar van het Nibud (www.nibud.nl) voor een indicatie. En begin in elk geval met het opbouwen van iets van een buffer als je dat nog niet hebt gedaan.

7. Stof je verzekeringen af

Nu we het toch over verzekeren hebben… De gouden regel is: verzeker alleen datgene wat je niet zelf kunt betalen. Net als bij de buffer geldt ook hier: naarmate je meer verdient, daalt het aantal verzekeringen dat je nodig hebt. Verzekeren is zinvoller als je geen ruim inkomen hebt. Voorkom in elk geval dat je bent oververzekerd, want verzekeraars keren nooit méér uit dan de werkelijke schade, ook al heb je overlappend premie betaald. Inventariseer al je verzekeringen. Zijn erbij die overlappen, zeg dan de duurste — of de meest overbodige — op.

Buy us a beer - The Dutch Money Whisperer

Biertje?

Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!