Stel jij routinematige financiële zaken — zoals het bijhouden van je uitgaven, het betalen van rekeningen en het invullen van je belastingaangifte — structureel uit? Dan lijd je misschien aan financieel uitstelgedrag.
Zeg eens eerlijk: hoe handel jij je financiën af? Liggen bij jou de witte, rode en vooral blauwe enveloppen ongeopend op een stapel? Skip je de e-mails van het nutsbedrijf, deurwaarders en incassobureaus? Je bent niet alleen. Veel mensen lijden namelijk aan financieel uitstelgedrag. Want eerlijk is eerlijk, het uitgeven van geld is meestal leuker dan erop zitten en niemand betaalt graag rekeningen. Maar als je niet tijdig begint met sparen en beleggen, mis je het rente-op-rente-effect — wat op termijn tienduizenden euro’s kan schelen. Betaal je je rekeningen niet op tijd, dan krijg je aanmaningen, boetes en verzuimrente, incassobureaus en deurwaarders op de stoep èn een vermelding op de zwarte lijst van het BKR. En wat dacht je van het saldo van je bankrekening? Als je dat niet regelmatig checkt, loop je het risico dat er bedragen van je rekening worden afgeschreven voor abonnementen die je allang niet meer nodig hebt (zoals die sportschool waar je ooit naartoe ging of Netflix of, nou, noem maar op…). Of door vergissingen van de bank in jouw nadeel. Of door pure fraude. Daarom hebben we een paar tips waarmee je je eigen financiële uitstelgedrag kunt aanpakken en je je financiën weer onder de duim krijgt — en houdt.
Overwin financieel uitstelgedrag
Net zoals problemen het makkelijkst op te lossen zijn zolang ze nog klein zijn, is het zaak niet te veel hooi op je vork te nemen. Begin bij de makkelijke klussen, één tegelijk. Pak bijvoorbeeld de bonnen en garantiebewijzen van je aankopen. Fotografeer ze met je smartphone — de meeste moderne bonnen vervagen na verloop van tijd — rubriceer de foto’s per item (‘stofzuiger’, ‘televisie’) en jaar en maand of jaar, maand en dag (bijvoorbeeld 2023-07 of 23-10-31, door de omgekeerde volgorde kan de computer ze makkelijker sorteren) en sla ze op in de cloud of op je computer in een apart mapje (denk aan die back-ups!).
Nu je toch met bonnen bezig bent, kun je ook de andere uitgaven archiveren. Er zijn apps waarmee je je bonnen direct kunt uploaden en analyseren. Als je erg gehecht bent aan je privacy, kun je ook een excelbestand aanmaken waarin je de diverse huishoudelijke uitgaven op een rijtje zet.
Open vooral ook de enveloppen van de Belastingdienst, de gemeente en je energie-, telecom- en internetaanbieders. Kun je niet betalen, bel dan en vraag om een regeling. Nee heb je, ja kun je krijgen en geloof me, ze hebben liever dat je gespreid betaalt dan helemaal niet. Probeer dit ten minste één keer per week te doen. Niet alleen geeft je dit een goed gevoel, je houdt beter grip op je financiën en misschien — o! opluchting — sta je er uiteindelijk helemaal niet zo slecht voor als je dacht…
Maak een financieel plan
Breek grote financiële doelen af in specifieke, geplande stappen. Het maandelijks opzij zetten van een paar honderd euro voor een vakantie, een auto of het terugbetalen van een (studie)lening is makkelijker dan het ophoesten ineens van tienduizenden euro’s. Een grote stap op weg naar financiële volwassenheid zet je door het opstellen van een budget (de 50/20/30-methode is daarvoor een prima uitgangspunt, zie ons artikel en gebruik ook onze download). En natuurlijk vergeet je daarbij de buffer niet.
Financiële therapie
Heb je het gevoel dat je de materie onvoldoende beheerst — of dat het uit je handen glipt — dan kun je ook naar een fiscalist, financieel adviseur, accountant of gewoon een financieel slimme vriend(in) stappen. Of je gaat op zoek naar een geldcoach of financieel therapeut (die bestaan dus echt). Wat een geldcoach doet is wel duidelijk, financiële therapie combineert financieel advies met psychoanalyse waardoor je leert de voetangels en valkuilen op het pad naar financieel welzijn te ontwijken.
Welk pad je ook kiest, het allerbelangrijkste is dat jij de juiste manier vindt om met jouw geld om te gaan. Dit vormt de basis waarop jij kunt beginnen met het afbouwen van je schulden en het opbouwen van vermogen. Het lukt vast niet ineens. Maar ook als je struikelt, moet je jezelf bij kop en kont pakken en die volgende stap zetten. Want elke stap brengt je dichter bij het ultieme doel: jouw financiële vrijheid.
Biertje?
Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!