‘Help, we hebben bitcoins geërfd!’ (maar we kunnen er niet bij…)

Bitcoin cryptocurrency stacked in open strongbox

Heb je bitcoins of andere crypto’s? Zonder toegang tot je wallet hebben je erfgenamen er niets aan. Hoe voorkom je dat?​

De wereld kent op dit moment 180 verschillende valuta die in 197 landen worden gebruikt. We hebben wereldwijd ook ruim 20.000 (!) verschillende cryptovaluta. Niet allemaal waardevol of actief overigens, maar na aftrek van de ‘dode’ crypto’s houden we daar een kleine 10.000 van over.

nadelen

Crypto’s zijn uiteindelijk bedoeld om mee te betalen, maar ze worden sinds 2017, toen de BTC met een noodgang omhoog schoot en andere crypto’s zoals Ethereum (ETH) volgden, vooral gebruikt om in te beleggen. We zullen in dit verband niet meer dan nodig ingaan op de technische details, maar voor het bewaren van de bitcoins, ethereums of die bijna tienduizend andere crypto’s heb je ofwel een wallet nodig, ofwel een derde partij die ze voor je bewaart (‘exchange’).

Beide manieren hebben nadelen. Je kent de verhalen wel van de computers met ‘een paar bitcoins’ in de wallet op de harde schijf die in een tragisch moment van onoplettendheid bij het grofvuil werden gezet. Of de kleine (of grote) kapitalen aan crypto die uit gehackte computers werden gezogen. Exchanges kennen weer andere nadelen: zo heeft cryptotrader FTX, door frauduleus handelen van de baas, een hele hoop mensen een hele hoop geld gekost.

overlijden

Stel nu dat alles goed gaat en je hebt je crypto’s veilig opgeborgen. Crypto’s zijn belast als box 3-vermogen waarvan de waarde op 1 januari van het relevante belastingjaar is belast. Maar als je overlijdt, moeten je nabestaanden de waarde aangeven die de crypto op de dag van overlijden had. Crypto’s zijn soms enorm volatiel, dus om welke waarde gaat het dan? De hoogste? De laagste? Het gemiddelde? Wij zouden altijd kiezen voor de laagste waarde op de dag van overlijden.

toegang

Dan ben je er nog niet. Want hoe komen jouw erfgenamen bij de digitale wallet? Hebben zij het wachtwoord van jouw computer? En hebben ze ook toegang tot je wallet? Zolang dat niet het geval is, hebben de erfgenamen alleen maar waardeloze enen en nullen op een harde schijf. Dat is erg handig zolang je nog leeft — niemand anders kan er immers bij — maar wordt een probleem als je dood bent.

Alleen al aan bitcoins zijn naar schatting zo’n 4 miljoen stuks verdwenen, ofwel omdat de harde schijf weg is, het wachtwoord voor de wallet is vergeten of de eigenaar is overleden. Dat zijn dus een paar honderd miljard die vermoedelijk voor altijd in rook zijn opgegaan. Om jouw crypto geen onderdeel te laten worden van deze statistieken, zou je de ‘seed phrase’ of andere code voor je wallet kunnen geven aan de door jou aangewezen executeur.

notaris

Realiseer je wel dat je je crypto’s op die manier blootstelt aan mogelijk misbruik. Als je dat niet zo’n goed idee lijkt, kun je ook de ene helft van de code geven aan de executeur en de andere helft in depot geven bij een notaris (via een akte van depot). De akte wordt dan geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister en na jouw overlijden aan de executeur overhandigd. Zo heeft de executeur de beschikking over de volledige code. De code al dan niet in delen opschrijven op een papiertje en opbergen heeft weer andere risico’s. Wat als de nabestaanden het papiertje bij het opruimen over het hoofd zien?

goudstaven

De belangrijkste les die we uit deze problematiek kunnen trekken is: neem tijdig maatregelen en praat met je nabestaanden voordat het te laat is. Informeer ze over je bezittingen, eventuele schulden en andere belangrijke financiële zaken zoals overlijdensrisicoverzekeringen, begrafenisverzekeringen. Vertel ze ook waar ze de inloggegevens van al je digitale apparaten en accounts kunnen vinden, zelfs als je geen enkele crypto bezit (voeg die informatie eventueel toe aan de akte van depot, maar houd ook een lijstje bij voor als je je inlognaam en/of wachtwoord later nog wijzigt). En natuurlijk laat je postuum je erfgenamen weten waar de goudstaven en de familiejuwelen verborgen zijn. Daarna kun je met een gerust hart de pijp aan Maarten geven.

Heeft de overledene altijd in box 3 aangifte gedaan van de crypto maar kunnen de erfgenamen er niet bij? Meld dat dan bij de aangifte erfbelasting!

Testamenten en aktes van depot zijn geen ingewikkelde notariële producten. Ga eventueel naar www.degoedkoopstenotaris.nl voor een offerte en vergelijk deze met de offerte van je eigen notaris.

EN EEN EXCHANGE?

Je kunt je crypto’s ook opbergen in een exchange (handelsplatform voor crypto). Wat er met exchanges kan gebeuren, hebben we gezien met het FTX-debacle, waarbij miljarden verdwenen door fraude van de eigenaren. Exchanges kunnen ook gehackt worden, iets wat bij individuele crypto’s lastiger is — als het goed is. Ervan uitgaande dat het gaat om uitzonderingen, zijn exchanges geen slechte optie omdat ze dezelfde functie hebben als een kluisje bij de bank, waar nabestaanden met de juiste papieren ook toegang toe hebben. Kijk in de algemene voorwaarden naar de manier waarop het platform omgaat met het overlijden van de accounthouder en hoe ingewikkeld of eenvoudig het voor de nabestaanden is om toegang tot het account te krijgen.

Buy us a beer - The Dutch Money Whisperer

Biertje?

Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!