Wel of geen reisverzekering?

Wel of geen reisverzekering? - The Dutch Money Whisperer

Op reis gaan is leuk, maar niet zonder risico. En soms kan pech tijdens je reis grote financiële gevolgen hebben. Met de voor jou juiste reisverzekering valt dat te voorkomen.

De gouden regel bij verzekeren is: verzeker alleen datgene wat je niet zelf kunt betalen. Maar hoe zit dat met reisverzekeringen? Nou, net zo. Als je tijdens een vakantie strandt of wegens een overlijden van een naaste naar Nederland moet terugkeren, kun je zomaar duizenden euro’s kwijt zijn, zeker als je met je familie reist.

Soms hoef je niet eens op reis te zijn. We wensen je uiteraard al het goede toe, maar stel dat je de dag voor je vertrek ineens ziek wordt of een been breekt… dan is het niet waarschijnlijk dat je van je hotel of luchtvaartmaatschappij geld terug krijgt. Een reisverzekering kan dan uitkomst bieden.

Nederland

Blijf je binnen Nederland, dan blijven de risico’s meestal binnen de perken. Verreweg het grootste risico voor de actieve reiziger is een ongeval. Breek je je been tijdens paardrijden op de Veluwe of scheur je een pees tijdens het skiën op de laagste piste van de wereld (in Snowworld), dan zijn de ziektekosten en de kosten van vervoer naar het ziekenhuis gewoon verzekerd. Datzelfde geldt als je camera of laptop in Nederland wordt gejat. In veel gevallen is dat gewoon gedekt door je inboedelverzekering.

buiten Nederland

Wil je verder van huis, dan zul je het extra risico moeten bijverzekeren. Bijvoorbeeld voor je spullen. Maar dat niet alleen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de dekking van hun ziektekostenverzekering in het buitenland niet verder gaat dan het bedrag wat eenzelfde vorm van zorg in Nederland zou kosten. Nu zijn bij ons de tarieven de laatste jaren aardig omhoog gegaan, dus ten opzichte van de meeste buitenlanden zitten je wel goed, maar je zult maar een rekening krijgen voor de helikopter die jou na een skiongeval van de berg heeft getrokken en thuis ontdekken dat helikopters nou net niet in het pakket zitten van jouw ziektekostenverzekering (en die kans is groot). Of een ongeluk krijgen in de VS, waar een paar dagen op de IC zomaar een modaal jaarsalarissen kan kosten. Repatriëring zit ook niet standaard in de ziektekostenverzekering en zo zijn er nog veel meer knelpunten die je vaak pas ontdekt als het te laat is. Dan is een aanvullende dekking door middel van een reisverzekering wel handig.

wat kost dat?

Het is leuk dat je bagage verzekerd is, maar een paar T-shirts en onderbroeken en een deo-stick kosten je de kop niet. En daar betaal je ook nauwelijks voor. Het belangrijkste van een reisverzekering is dat deze de kosten die gepaard gaan met onvoorziene omstandigheden vergoedt.

We hebben op www.independer.nl gekeken naar het aanbod. Er zijn nogal wat verschillen in prijs en dekking. Doorlopende reisverzekeringen zijn duurder dan reisverzekeringen die je incidenteel per reis afsluit, maar als je meer dan twee weken of meer dan twee keer per jaar met vakantie gaat, ben je eigenlijk altijd beter uit met een doorlopende reisverzekering. De gewenste dekking is uiteraard ook van invloed op de premie. Blijf je in Europa, dan betaal je minder dan als je werelddekking wenst. Ga je duiken, skiën of, zeg, paragliden en wil je dat meeverzekeren, reken dan op een aardige opslag. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om een reisverzekering modulair op te bouwen, dus maak gebruik van die mogelijkheid zodat je niet te veel betaalt.

Wat vergelijken lastig maakt, is dat de verzekeraars niet allemaal precies dezelfde risico’s dekken en dezelfde risico’s niet op dezelfde manier dekken. Kijk dus verder dan het prijskaartje en bestudeer de algemene voorwaarden van elke verzekering die je op het oog hebt. En misschien ook die van de verzekeringen die je al had. Het dekkingsgebied van je verzekering kan groter zijn dan je dacht. Of kleiner. Sommige reisverzekeringen dekken bijvoorbeeld geen reizen naar landen waarvoor een negatief reisadvies is gegeven door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In alle gevallen geldt: maak eerst een inventarisatie van al je verzekeringen en wat ze precies verzekeren. Voorkom overlap. Check dus zeker ook de dekking van je creditcard. Soms zijn de reizen die je met je kaart betaalt automatisch verzekerd voor van alles en nog wat. Maak daar gebruik van.

Op de site van de Consumentenbond vind je een handige tool voor het vergelijken van reisverzekeringen, ook voor niet-leden. Welke verzekering je ook besluit te nemen, lees altijd de kleine lettertjes voordat je tekent. De meeste verzekeraars hebben ze op hun site staan. Download ze, print ze en leg ze naast elkaar. Zo weet je precies waar je op moet rekenen en wat je kunt verwachten.

Van je verzekering af

Vroeger was het gebruikelijk dat je verzekeringpolissen stilzwijgend voor weer een jaar werden verlengd. Dat is niet meer zo. Nu kun je na het eerste jaar je polis opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Wel kun je kortlopende reisverzekeringen opzeggen als je toch ineens niet op reis gaat. Het geld voor de eventuele annuleringsverzekering ben je dan wel kwijt (bron: Independer).

Buy us a beer - The Dutch Money Whisperer

Biertje?

Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!