Reisbestemmingen met een gouden randje

De goedkoopste reisbestemmingen - The Dutch Money Whisperer

Om voor de hand liggeande redenen nemen we Oekraïne even niet mee. Gelukkig zijn er op de wereld nog genoeg andere plekken waar we voor een vakantie of wereldreis naartoe kunnen zonder dat we ons faillissement hoeven aan te vragen. Zeven Europese en zeven wereldbestemmingen met prettige prijskaartjes.

De reisbestemming met het laagste comfort en de hoogste prijs is zonder enige twijfel de Mount Everest (gemiddeld zo’n € 50.000 met uitschieters tot meer dan € 100.000!), gevolgd door Antarctica, waar je voor een plek op een spartaans uitgerust vrachtschip zo’n acht mille kwijt bent, zonder de reis naar de vertrekhaven mee te rekenen. Wie hoge kosten wil combineren met luxe en comfort, kan beter kiezen voor een wereldreis met een cruiseschip. Reken op aan vergelijkbare prijzen als je uitstapje naar de Mount Everest, maar dan zonder blikvoer dat je zelf op een benzinebrandertje moet opwarmen. Maar wacht, zouden we het niet hebben over betaalbare bestemmingen? Hier zijn ze (althans, een selectie).

WERELD

Nepal

De meeste mensen kennen het land als leverancier van de hoogste bergen ter wereld. Er zijn er ook bij die een poging hebben gewaagd ze te beklimmen en niet alleen met harde valuta maar ook met hun leven betaalden. Zo duur hoeft het niet te zijn als je het lagerop zoekt. Lokaal kosten verblijf en eten een paar euro per dag. Om het land in korte tijd te leren kennen verdient vliegen de voorkeur, maar met de bus zie je meer en loop je minder kans om een mislukte landing van dichtbij mee te maken. En ook dat is wat waard.

Marokko

Gemiddeld ligt het prijsniveau in het land van de ondergaande zon hoger dan in de meeste Aziatische reisbestemmingen. Dit neemt niet weg dat de verhouding tussen prijs en kwaliteit zeer redelijk te noemen is. Wie op tijd boekt, kan logeren in de meest prachtige locaties en de lokale eetgelegenheden vormen geen grote aanslagen op de portemonnee. Vermijd wel de gebruikelijke toeristenvallen en schroom niet om af te dingen (zonder de verkoper te beledigen). In plaatsen waar de frequentie van de interactie tussen de plaatselijke bevolking en toeristen hoog is, zal de argeloze reiziger kunnen constateren dat het prijsniveau zich vanzelf aanpast aan zijn verschijning. Onderhandelen heeft zin en vriendelijkheid is — bijna altijd — een vanzelfsprekendheid. Verplichte programmapunten zijn Marrakech, Fez, het Atlasgebergte, de woestijn in het zuiden en hoofdstad Rabat, waar de koning resideert.

Sri Lanka

Niet veel mensen weten dat de geschiedenis van Sri Lanka — het voormalige Ceylon — ooit verbonden was met de Nederlandse. En ook als vakantiebestemming lijkt het eiland een beetje vergeten. Ten onrechte. Er zijn prachtige hotels voor een prikkie en voor wie dat nog te veel is, kan al een bed vinden voor een paar euro. De lokale infrastructuur is uitgebreid genoeg om met een rugzak rond te kunnen trekken en als je van goed en goedkoop eten houdt — en welke Nederlander houdt daar nu niet van? — biedt de lokale keuken meer dan voldoende aanbod.

Guatemala

Ook post covid is Guatemala nog steeds zeer betaalbaar vergeleken met veel andere Midden-Amerikaanse bestemmingen. Met een budget van enkele tientjes per dag (zonder de vliegreis, die, als je via de Orlando of Miami reist, met budgetmaatschappijen kunt afleggen) voor eten, slapen en lokaal vervoer heb je niet te klagen. Omdat het toerisme een grote bron van inkomsten is en de covidmaatregelen hard op de sector heeft ingehakt, is elke toerist tegenwoordig een wandelende portemonnee. Houd je van onderhandelen, dan kun je je budget mogelijk over wat meer dagen uitspreiden. En reis je met de camionetas in plaats van de comfortabeler coach buses (meestal met werkende airco), dan heb je aan het eind van de rit niet alleen meer geld in je zak, maar waarschijnlijk ook meer verhalen om mee terug te nemen.

Vietnam

Er zijn in Zuid-Oost Azië meer landen waar je met een beperkt budget uit de voeten kunt, maar Vietnam staat wat ons betreft met stip bovenaan omdat het massatoerisme er (nog) niet echt is aangeslagen (zoals in buurland Thailand) en de kwaliteit van leven er zeer acceptabel is. Bovendien biedt het land een brug naar Laos en Cambodja, zodat je voor een appel en een ei meerdere landen kunt bezoeken per bus of trein. Lokaal reis je natuurlijk per fiets. Of per brommer, en als je van plan bent om een paar weken rond te reizen, koop er dan eentje die je aan het eind van je trip weer doorverkoopt. Gaat ie kapot, geen nood. Elk dorp heeft wel een mecanicien paraat die je tweewieler met wat toverwoorden en een paar krachttermen aan de praat krijgt. Voor het eten hoef je maar één woord te kennen — ‘pho’ — èn het goed uit te spreken — ‘fa’.

Indonesië

Een 4- of 5-sterrenhotel voor een paar tientjes per nacht? Het kan op Bali. Wat meteen de beste reden is om er niet naartoe te gaan, want je struikelt er letterlijk over de backpackers die er hun gap year beginnen of afsluiten. Gelukkig kent de gordel van smaragd nog 18.109 andere eilanden om te ontdekken. De 400 jaar koloniaal verleden maakt de band met het voormalige Indië zodanig strak, dat er dagelijks heel wat vluchten vanuit Amsterdam vertrekken. Dat is gunstig, want door deze concurrentie kunt je met een beetje zoeken — en tijdig boeken — voor relatief weinig geld naar de andere kant van de wereld vliegen. Over het eten hoeven we het eigenlijk niet te hebben. Elk eiland heeft zijn eigen cuisine locale, dus ook de smaakpapillen vervelen zich niet.

Mexico

Niet per se goedkoop, maar als je het handig aanpakt en de verzamelcentra voor massatoerisme weet te ontwijken (zoals Cancún en Playa del Carmen), kun je in dit land voor betrekkelijk weinig geld heel veel doen. Mexico is enorm uitgestrekt, maar gelukkig is er een goed werkend bussysteem met een aanvaardbare beprijzing. Interne vluchten zijn betaalbaar voor Mexicanen uit de middenklasse, wier inkomen de helft is van het Nederlandse modale inkomen. Drugskartels laten de toeristen doorgaans met rust en de policia federal patrouilleert door het hele land met pantservoertuigen, pick-ups en .50 mitrailleurs op affuit. Toch kan hier en daar een verdwaalde kogel roet in la comida gooien. Laat je dus goed voorlichten over de regio’s waar het door politieacties en/of bendeoorlogen onrustig is. Weet je die te omzeilen, dan kun je een prachtige culinaire en culturele trip verwachten.

EUROPA

Albanië

Albanië grenst aan Griekenland, Macedonië, Montenegro en Kosovo (andere kandidaten uit de regio), is dankzij het langdurige door partizanenleider kameraad Enver Hoxha neurotisch gehandhaafde isolationisme binnen Europa het goedkoopste land om te verkennen. Maar dat zal niet lang meer duren. Binnen enkele jaren zal het massatoerisme dit land zodanig transformeren dat zelfs de Albanezen het niet meer terug zullen herkennen. Tot die tijd kun je er voor een paar euro eten, en voor nog een paar euro meer ook nog slapen. Openbaar vervoer is zeer betaalbaar maar evenmin gericht op massatoerisme, met alle voor- en nadelen van dien. De prachtige vergezichten in de bergen zijn — vooralsnog — gratis. Maak er gebruik van, zolang het nog kan.

Portugal

Het enige land uit het lijstje dat in West-Europa ligt. Tevens het duurste land, maar nog steeds zeer betaalbaar. Houd je van simpel en goed eten (vis!), een Europees-Mediterrane sfeer in een ruige Atlantische omgeving en een beetje tragiek in de vorm van fado, dan is Portugal jouw bestemming. Om een of andere reden zijn de Portugezen er in nog niet in geslaagd om zich volledig uit het diepe dal te trekken dat werd veroorzaakt door de kredietcrisis en covid, maar het land is in beweging. De meeste toeristen kennen het land van de Algarve, de reiziger gaat naar Lissabon en Porto of verkent per huurauto (zeer betaalbaar buiten het absolute hoogseizoen) de Alentejo.

Tsjechië

Praag om te beginnen, waar met lowcost carriers ingevlogen weekendtoeristen de straten op vrijdag en zaterdag domineren, niet in de laatste plaats vanwege de zeer betaalbare lokaal gebrouwen bieren. Buiten de hoofdstad vind je net zoveel biervertier en tegen nóg lagere prijzen. Natuurlijk gaat het niet alleen om drinken in Tsjechië. Het eten is, dat zal niemand verbazen, Midden-Europees van karakter. Wat niet veel mensen weten is dat het de stijl van de omringende landen heeft beïnvloed. De cuisine locale omvat veel varkenstgerechten, pasta’s en aardappelen, zaken die de gemiddelde Hollandse maag niet negatief zullen beïnvloeden. De burchten en kastelen die uit het landschap oprijzen, geven de toerist een uniek kijkje in de geschiedenis van het land. En dat terwijl het tot de goedkoopste vakantielanden van Europa behoort.

Slowakije

Het siamese tweelingbroertje van Tsjechië biedt een grote diversiteit aan landschappen, prachtige uitzichten en veel historisch erfgoed. De keuken is vergelijkbaar, de hoofdstad Bratislava ligt op spuugafstand van Wenen en wie van kuren houdt, kan zijn lol op. Een klein toeristisch nadeel is de oostgrens, want Oekraïne begint waar Slowakije ophoudt.

Polen

Dat je in sommige Nederlandse steden Poolse supermarkten kunt bezoeken zonder een woord Nederlands te horen, is tekenend. Je kun nog niet naar de Albert Heijn in Warschau, maar dat is geen reden om er niet naartoe te gaan. Warschau dus. Of een van de vele andere stedelijke culturele hoogtepunten die het land kent, zoals havenstad Gdansk. In het historische centrum van het voormalige Danzig dateren sommige gebouwen uit de 13de eeuw. Op een steenworp afstand kun je badderen in de Baltische Zee. Duits en ook steeds meer Engels kun je gebruiken voor de noodzakelijke en vrijetijdscommunicatie.

Hongarije

Ooit onderdeel van een grootmacht en vol rijkdom, maar na een paar decennia Sovjetindoctrinatie en herverkaveling van de landbouwgronden aardig in verval geraakt. Toch heeft Hongarije veel te bieden. De bergen met ondergronds nog steeds vulkanische activiteit, de poestas en het Balatonmeer, de wijngebieden en de steden houden de meeste toeristen lang genoeg bezig. En voor zeer redelijke bedragen, zelfs als je geen rekening houdt met de enigszins stalinistische inrichting van de meeste hotels.

Roemenië

Net als Hongarije is Roemenië een genetische janboel. Er wonen Hongaren in het westen, Duitsers, Roma en wat er allemaal nog meer aan de strijkstok van de geschiedenis bleef hangen. President voor het leven Ceaucescu ging u voor in de grote liefde voor de natuur, waar hij, met enige hulp, op beren en wolven schoot. Dat hoofdstuk is afgesloten omdat de president en zijn vrouw beiden door loodvergiftiging om het leven zijn gekomen tijdens de revolutie, waarna het land zich opende. Waar de hoofdstad Boekarest in het interbellum nog Klein Parijs werd genoemd, wist de communistische dictatuur de meeste sporten uit te wissen. Niettemin een bezoek waard.

Buy us a beer - The Dutch Money Whisperer

Biertje?

Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!