Financiële peer pressure: haal de druk van de ketel

Happy friends drinking mojito at bar restaurant.

Als je met vrienden op pad bent, is het lastig om nee te moeten zeggen. Toch is het soms nodig, wil je er niet financieel — en emotioneel — aan onderdoor gaan.

Een paar scenario’s:

Nummer 1: Van een groep studenten waar jij in zit hebben er een paar een zeer royale studietoelage van hun ouders. Ze wonen in een huis dat door twee van de ouders is gekocht als beleggingpand en beleggen zelf met hun studiefinanciering. Die is toch vrijwel renteloos, en het levert hun een aardig zakcentje op. De overige studenten, waaronder jij, hebben naast hun studiefinanciering en aanvullende bijdrage nog een bijbaantje om de eindjes aan elkaar te knopen. In de club laten jouw vrienden uit de eerste groep flessen bubbels en cocktails aanrukken alsof het bier en cola is.

Nummer 2: Je gaat met vrienden op vrijdagmiddag naar de kroeg. Laten we straks even ergens een hapje gaan eten, oppert iemand. Deze persoon heeft een aardige baan met zes cijfers en stelt een lekker maar duur restaurant voor.

Nummer 3: Je wordt uitgenodigd voor het driedaagse huwelijk van een van je beste vriendinnen. Zij heeft een heer aan de haak geslagen met een paar generaties vermogen achter zich, en het feest wordt gegeven op een eiland in de Griekse wateren. Een lijst met adressen van lokale hotels is meegestuurd.

Het zijn willekeurige scenario’s en we kunnen er allemaal zo nóg tien bij verzinnen. Waar het op neerkomt is dat we niet allemaal dezelfde financiële middelen tot onze beschikking hebben. De een is succesvol in zaken, de ander is het onderwijs in gegaan of net ontslagen omdat haar werkgever over de kop is gegaan. Helaas hebben we de richting van onze financiën niet altijd in de hand. Moeten anderen daar rekening mee houden?

je hebt geld

Geef vrienden altijd de gelegenheid om nee te zeggen, ook als je vermoedt dat ze het niet kunnen betalen. Nodig ze dus gewoon uit. Bied eventueel aan om een deel van de kosten op je te nemen als jij de uitnodigende partij bent. Je bent tenslotte vrienden omdat jullie elkaar leuk vinden, niet vanwege de portemonnee. Het laten delen van anderen in jouw succes is voor alle betrokken partijen waardevol. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je de bonnetjes van jan en alleman moet betalen omdat jij toevallig geld hebt. Er zijn grenzen.

je hebt géén geld

Houd je groot en eet twee weken droog brood en miesoepjes. Je kunt immers best een paar weken zuinig leven om een keertje flink uit te pakken. Maar nu is het een huwelijk, volgende keer is het een lang weekend in een supercool (en superduur) hotel op Ibiza. Leg gewoon uit waarom je niet in staat bent om zoveel geld uit te geven. Wil iedereen naar de club, bied dan bijvoorbeeld aan om wel mee te gaan, maar jouw uitgaven in de club te beperken tot een paar drankjes voor jezelf. Of stel voor om bij jou thuis te gaan eten (als je kunt koken tenminste). In het uiterste geval kun je zo’n huwelijk afzeggen. Realiseer je dat vrienden-met-geld eigenlijk altijd twee opties tot hun beschikking hebben: óf ze passen hun uitgaven aan die van jou aan, óf ze betalen (deels) voor jou. Tonen ze zich weinig ontvankelijk voor jouw financiële positie? Dan wordt het misschien tijd om je af te vragen of je geen andere vrienden moet zoeken.

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!