14 x Valentijnstips - The Dutch Money Whisperer

Als we de advertenties en tv-reclames moeten geloven, is Valentijnsdag een blijvertje geworden. 14 manieren om jouw valentijn te verrassen zonder blijvende financiële hoofdpijn.

Volgens sommige bronnen is het gebruik om op 14 februari je liefde te tonen bijna net zo oud als de jaartelling. Feit is dat Valentijnsdag in de Romeinse tijd — en misschien wel eerder — is ontstaan als vruchtbaarheidsfeest (Lupercalia), de naam draagt van de in opdracht van keizer Claudius II op 14 februari 270 onthoofde en later heilig verklaarde christelijke priester Valentinus, al heel lang gevierd wordt in Engeland en (dus) ook Amerika en via de media en langs commerciële kanalen zijn weg terug vond naar het oude continent.

Op een paar landen na, waar de viering van Valentijnsdag strafbaar is, wordt de dag van de al dan niet heimelijke liefde inmiddels uitbundig gevierd. Alleen al in de VS geven mannen en vrouwen dit jaar naar schatting een kleine 30 miljard (!) dollar uit om te laten zien hoeveel ze van hun geliefde houden — kennelijk is een kaartje, een stevige zoen of een leuk verpakt chocolaatje niet meer voldoende. Maar waarom zou je je in de schulden steken om je lief te laten blijken dat je hem of haar nog steeds leuk vindt? Daarom hebben we voor jullie 14 ideeën om de ander of elkaar te verrassen zonder failliet te gaan.

1. Kook een sterrenmaaltijd thuis

Wat is er mis met thuis eten? Ook als je geen Jonnie Boer heet, kun je heel goed een viergangensterrendiner in elkaar knutselen. Paar bijzondere flessen wijn die bij het eten passen, natuurlijk bubbels, kaarsjes, kaasjes en natuurlijk een plankje met charcuterie of een vegan alternatief, en de sfeer zit er meteen goed in. Heb je geen hemelse inspiratie, maak dan gebruik van een van de maaltijdboxenleveranciers. Het allergrootste voordeel: je hoeft niet meer eerst naar huis als jullie allebei zin hebben in een tweede toetje…

2. Haal samen oude herinneringen op

Wat deden jullie op de eerste date? Graaf je samen in in jullie fotoarchief, breng de eerste momenten (vakanties, samen terug. Kost niets, levert — als het goed is — veel op.

3. Ga op de exotische toer

Met name in de grotere steden kun je in buurten waar veel mensen uit immigratielanden wonen, goed eten voor zeer betaalbare prijzen (bijvoorbeeld in Eindhoven ten noorden van het centraal station, waar je op een steenworp afstand van elkaar Turkse, Marokkaanse, Griekse, Chinese, Italiaanse en Poolse eettentjes kunt vinden). Hoef je daarvoor ook niet meer je carbon footprint te vergroten. Ken je arbeidsmigranten alleen maar van televisie, dan kun je altijd nog de plaatselijke snackbar proberen.

4. Houd een movie night (thuis op de bank)

Of, beter nog, op de vloer. Kussens, dekens, kaarsen, een groot scherm, zelfgemaakte popcorn en een kopje thee of flesje bubbels, zo ingewikkeld is het niet om een luxe thuisbioscoop te creëren met Netflix en chickflix à gogo voor de diehards. Wil je een paar klassieke suggesties? Roman Holiday met Audrey Hepburn en Gregory Peck en French Kiss met Meg Ryan, Kevin Kline, Timothy Hutton en Jean Reno. En als je behoefte hebt aan wat contrast op deze überromantische avond: A Clockwork Orange (voor de filosofisch ingestelde stellen) of The Texas Chainsaw Massacre (nadere toelichting niet nodig).

5. Geef immateriële geschenken

Wat dacht je van een bonnenboekje met massages? Of goed voor 10 x afwassen of de hond uitlaten? 12 x ontbijt op bed? Laat je creativiteit de vrije loop. Bloemen kun je de rest van het jaar ook geven en ze hebben een belangrijk nadeel: ze vallen uit en ze worden bruin en is dat nu de symboliek die je zoekt? Als je dan toch iets groens wilt geven: koop dan iets dat groen blijft, zoals een bijzondere plant!

6. Houd een pizzawedstrijd

Het moeilijkste van de pizza is het deeg. Maar ook het sensueelst om te maken dus dat doe je samen. De rest doe je in je eigen hoek. Rode saus (uiteraard), lekkere Italiaanse en/of Nederlanse kaas, aubergines, courgette, paprika, droge worst, rauwe ham, gekookte ham, rucola, en wat er verder nog voorhanden is, er is bijna niets dat je niet op een pizza kunt doen. Gebruik een pizzasteen en stook de oven zo heet mogelijk op.

7. Maak zelf kaasfondue…

Samen roeren in een pot met kaas heeft best iets sensueels. Een goed glas witte wijn (als je geen Zwitserse fendant vindt uit de Valais, koop dan wijn van de andere kant van de bergen, uit de Franse Savoie) doet de rest. Niet valsspelen, zelf maken met de traditionele gruyère en emmentaler kaas en/of met gewone goudse kaas (niet te oud!). ‘Het geheim van een goede kaasfondue? Blijven roeren met een houten lepel (in achtjes)’, zegt Zwitser Beni Wechsler. ‘En houd dat maïzenapapje bij de hand voor als het prutje niet wil mengen.’

8. …en eindig met chocoladefondue

Met verse aardbeien en goede (pure) chocolade om het af te maken. Daar hoeven we verder geen woorden meer aan vuil te maken.

9. Doe samen een puzzel

‘Ik ben misschien een beetje een nerd’, zegt reisconsulente Rachel Scholten. ‘Ik ben voor mijn werk veel weg, logeer dan in hotels en eet veel buiten de deur. Samen met mijn vriend puzzelen met lekkere wijn in onze glazen en fijne muziek op de achtergrond is voor mij echt de perfecte romantische Valentijnsdate. En voor hem ook!’

 

10. Maak het persoonlijk

Dat moet niet al te moeilijk zijn. Er zijn natuurlijk heel veel verhalen die op elkaar lijken, maar het zijn de details die elke relatie uniek maken. Laat elkaar weten waarom je elkaar toen leuk vond — en nu nog steeds.

11. Verzin samen een menu

Hoe goed ken je je partner eigenlijk op het culinaire vlak? Carrièremoeder en keukenprinses Irene Helmers heeft samen met haar man al behoorlijk wat Valentijnsdagen achter de rug. Hij is dol op wat ze kookt. ‘Ik vind Valentijnsdag eigenlijk commerciële onzin’, zegt ze. ‘Maar nu je het me op de vrouw af vraagt: ik zou samen een lekkere maaltijd willen verzinnen en die samen bereiden. Dat vind ik wel romantisch.’

12. Organiseer een geocaching speurtocht

Ook deze vereist enige creativiteit, maar jouw eigen creativiteit is gratis. Zoek openbare plekken (ook restaurants en bars) waar je opdrachten kunt laten uitvoeren. Hoe gekker hoe beter. Noteer de exacte coördinaten met behulp van je telefoon, laat je partner foto’s of filmpjes maken van de uitgevoerde opdrachten en maak eventueel puzzels om versleutelde coördinaten te achterhalen. De uiteindelijke prijs? Dat ben jij!

13. Lees samen een spannend boek

Jahaaa, 50 tinten grijs kennen we nu wel. Maar is vast nog wel andere spannende literatuur waarvan jullie samen rode wangetjes krijgen. Wat natuurlijk ook kan is samen zelf een paar tinten grijs verzinnen.

14. Koop op 15 februari de winkels leeg

‘Alle hartvormige en rode Valentijnsdagspulletjes gaan op 15 februari in de uitverkoop’, weet bespaarkoningin Marieke Henselmans. ‘Je kunt ze dan in de zomer gebruiken, als de temperatuur wat beter aansluit bij de warme gevoelens voor elkaar. Of volgend jaar.’ Maar, zegt Marieke, ‘een gewone strandwandeling, een hartvormige, zelfgemaakte pizza of quiche, een mooie zelfgeschreven brief of gedicht — of gewoon een paar lieve woorden met zeep op de spiegel geschreven — werken heel goed om van je liefde voor elkaar te laten blijken.’ Precies. En ook op 14 oktober!

Buy us a beer - The Dutch Money Whisperer

Biertje?

Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!