AI, je nieuwe beleggingsadviseur?

Artificial intelligence in financial activities

Een jaar of wat geleden hadden we een vaag idee van AI en wat het voor ons in het dagelijks leven kon gaan betekenen. Nu kun je AI teksten laten schrijven en foto’s, filmpjes en schilderijen laten maken. Maar hoe zit het met beleggingsadvies?

Kunstmatige intelligentie. Volgens sommigen de redder van de mensheid, volgens anderen een wolf in schaapskleren. Omdat de afkorting K.I. al eerder was gereserveerd voor ‘kunstmatige inseminatie’ gebruiken we in het Nederlands de Engelse variant ‘A.I.’ (voor ‘artificial intelligence’). Hoewel het IQ van de AI in het huidige stadium nog een beetje te wensen overlaat, gaan de ontwikkelingen razendsnel. En dus konden we er op wachten dat AI ook bij beleggen gebruikt zou gaan worden. Want wat is er nu simpeler voor een computer om stipjes op een grafiek te analyseren, toch?

Onderbuikgevoel

Als beleggen werkelijk zo simpel was, dan hadden we computers allang onze portefeuilles laten beheren. In de praktijk komt bij beleggen veel meer kijken. Beleggers van vlees en bloed kijken niet alleen naar lijntjes, maar naar een veelheid van data en beslissen soms op zelf ontwikkelde criteria en soms ook op basis van intuïtie (het onderbuikgevoel). Goede beleggers verdienen daar een aardige boterham aan, zeker als andere mensen zien dat hun strategie werkt en hun geld aan hen toevertrouwen. Superbeleggers als Warren Buffett maken geen geheim van hun manier van beleggen. Als we AI kunnen leren te kijken met precies de blik van de superbeleggers en volgens dezelfde strategie te handelen, dan zou beleggen weleens kinderspel kunnen worden. Misschien moeten we ChatGPT, de chatbot van OpenAI, om raad vragen. Eerst maar eens de vraag waarin en hoe we moeten beleggen.

“Het beleggen van geld kan op verschillende manieren en in verschillende activa plaatsvinden, afhankelijk van je financiële doelstellingen, risicotolerantie en kennis van de markt. Hier zijn enkele algemene stappen en overwegingen om te overwegen bij het beleggen:

1.  Stel je doelen vast: Bepaal wat je wilt bereiken met je beleggingen. Wil je bijvoorbeeld op de lange termijn sparen voor je pensioen, een huis kopen of gewoon je vermogen laten groeien?

2.  Evalueer je risicotolerantie: Bedenk hoeveel risico je bereid bent te nemen. Beleggingen met een hoger potentieel rendement gaan meestal gepaard met meer risico. Je moet comfortabel zijn met de mogelijkheid dat je beleggingen in waarde kunnen dalen.

3.  Creëer een diversificatiestrategie: Spreid je beleggingen over verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed en grondstoffen. Dit helpt het risico te verminderen, omdat niet alle beleggingen tegelijkertijd in waarde zullen dalen.

4.  Onderzoek en leer: Doe grondig onderzoek voordat je in een bepaalde belegging stapt. Begrijp de kenmerken, risico’s en potentiële rendementen van de activa waarin je wilt investeren. Je kunt boeken, online cursussen en financiële nieuwsbronnen raadplegen om je kennis op te bouwen.

5.  Stel een beleggingsbudget vast: Bepaal hoeveel geld je bereid bent te beleggen. Het is belangrijk om alleen geld te beleggen dat je kunt missen, omdat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt.

6.  Kies de juiste beleggingsmethode: Er zijn verschillende manieren om te beleggen, zoals individuele aandelen kopen, beleggingsfondsen, indexfondsen, exchange-traded funds (ETF’s) of beleggen via een beleggingsplatform. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus zorg ervoor dat je de opties onderzoekt en degene kiest die het beste bij je past.

7.  Monitor en pas aan: Eenmaal belegd, is het belangrijk om je beleggingen regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. De marktomstandigheden en je eigen financiële situatie kunnen veranderen, dus het is essentieel om je beleggingsstrategie zo nodig bij te stellen.

Onthoud dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Als je niet zeker weet waar te beginnen, is het verstandig om professioneel financieel advies in te winnen bij een erkende adviseur die je kan helpen bij het bepalen van de beste strategie voor jouw specifieke situatie.”

Op zich geen slecht advies. Ook al zijn het open deuren, het zijn deuren die niet iedere belegger weet te vinden. The Dutch Money Whisperer is van mening dat je het grootste deel van de aandelenbeleggingen in je portefeuille het best kunt onderbrengen in trackers en ETF’s en maximaal 10 procent in individuele aandelen. Wat zegt ChatGPT als we vragen waarom beleggen in ETF’s de beste beleggingsmethode is voor de lange termijn?

“Beleggen in Exchange-Traded Funds (ETF’s) wordt vaak beschouwd als een goede beleggingsmethode voor de lange termijn om verschillende redenen:

1.  Diversificatie: ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om hun investeringen over een breed scala aan activa te spreiden. Een enkele ETF kan bijvoorbeeld meerdere aandelen, obligaties of grondstoffen bevatten. Door te investeren in verschillende activa vermindert een ETF het specifieke risico van individuele effecten en helpt het beleggers hun risico’s te spreiden.

2.  Lagere kosten: ETF’s hebben over het algemeen lagere kosten in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen. Dit komt doordat ETF’s passief beheerd worden en proberen een bepaalde index te volgen, in plaats van actief beheerd te worden door fondsbeheerders. Lagere kosten betekenen dat er meer rendement overblijft voor beleggers op de lange termijn.

3.  Liquiditeit: ETF’s worden verhandeld op beurzen, net als aandelen. Dit betekent dat ze gedurende de handelsuren gemakkelijk kunnen worden gekocht of verkocht tegen marktprijzen. Deze liquiditeit zorgt ervoor dat beleggers snel kunnen handelen en hun beleggingen kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

4.  Transparantie: ETF’s bieden transparantie omdat de samenstelling van de onderliggende activa regelmatig openbaar wordt gemaakt. Beleggers kunnen precies zien welke effecten in het fonds zijn opgenomen en hun beleggingsbeslissingen daarop baseren.

5.  Historisch rendement: Hoewel rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor toekomstige resultaten, hebben veel ETF’s over de lange termijn aantrekkelijke rendementen laten zien. Dit komt deels door de brede diversificatie en lage kostenstructuur van ETF’s.

Het is echter belangrijk op te merken dat er geen enkele beleggingsmethode is die geschikt is voor alle beleggers of in alle marktomstandigheden. ETF’s kunnen een goede keuze zijn voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie en een langetermijnstrategie, maar het blijft essentieel om je eigen beleggingsdoelen, risicotolerantie en tijdshorizon zorgvuldig te overwegen. Het raadplegen van een financieel adviseur kan helpen bij het bepalen van de beste beleggingsmethode voor jouw individuele situatie.”

Alweer een impliciete disclaimer. Heel goed. Zelfs ChatGPT wil liever niet het risico lopen door de Autoriteit Financiële Markten op de vingers te worden getikt. En dan nu de hamvraag: Kan AI voor mij beleggen?

“Ja, het is mogelijk om gebruik te maken van AI-technologieën voor geautomatiseerd beleggen, ook wel bekend als ‘robo-advies’. Robo-adviseurs maken gebruik van algoritmen en kunstmatige intelligentie om beleggingsbeslissingen te nemen op basis van gegevensanalyse en vooraf bepaalde strategieën.

Robo-adviseurs kunnen beleggers helpen door middel van:

1.  Portefeuillebeheer: Op basis van je beleggingsdoelen, risicotolerantie en andere factoren, creëert een robo-adviseur een gediversifieerde portefeuille van beleggingen die automatisch wordt beheerd en aangepast.

2.  Herbalancering: Een robo-adviseur kan de portefeuille periodiek herbalanceren om ervoor te zorgen dat de beleggingen nog steeds voldoen aan de gewenste allocatie. Dit helpt om de risico’s op lange termijn te beheersen en te zorgen voor een passende verdeling van activa.

3.  Kostenbeheersing: Robo-adviseurs hanteren doorgaans lagere kosten in vergelijking met traditionele financiële adviseurs. Dit kan gunstig zijn, vooral voor beleggers met kleinere accounts.

4.  Toegankelijkheid: Robo-adviesplatforms zijn meestal online toegankelijk, wat betekent dat beleggers 24/7 toegang hebben tot hun beleggingsportefeuille en de mogelijkheid hebben om transacties uit te voeren of informatie te bekijken wanneer ze maar willen.”

En dan tot slot nog even dit (ook door ChatGPT gegenereerd):

“Hoewel robo-advies nuttig kan zijn voor beleggers, is het belangrijk om te beseffen dat het nog steeds verstandig is om je eigen beleggingsdoelen en risicotolerantie goed te begrijpen voordat je beslissingen neemt. Het kan ook nuttig zijn om het advies van een menselijke financieel adviseur in te winnen om ervoor te zorgen dat de beleggingsstrategie in overeenstemming is met je individuele behoeften en doelstellingen.”

En daar laten we het bij, in elk geval voor nu.

BELEGGEN EN SPECULEREN: TWEE VERSCHILLENDE WERELDEN

Er is een verschil tussen beleggen — voor de lange termijn — en speculeren — kopen en verkopen door telkens te profiteren van kleine koersstijgingen en/of -dalingen. Het volautomatisch profiteren van kleine koersfluctuaties bij grote handelsvolumes is speculeren. Feitelijk was dit voorbehouden aan professionals, niet alleen omdat ze de beschikking hebben over realtime data en computers die bijna met de snelheid van het licht automatisch transacties kunnen uitvoeren, maar ook vanwege de relatief hoge kosten die je als particulier moet betalen voor handelen. Maar dat is aan het veranderen. Er zijn tegenwoordig zelfs apps die voor je kunnen traden. Deze vorm van AI-beleggen kan tegen relatief lage kosten. Kijk bijvoorbeeld eens naar eToro (met wie we een affiliate marketing deal hebben, dus je helpt ons ook!). Het aardige aan deze app is dat het daarmee ook mogelijk wordt ‘sociaal’ te beleggen: vanaf jouw account kun je niet alleen zelf investeren met kleine bedragen (vanaf één euro!), je kunt met deze app ook het beleggingsgedrag van succesvolle gebruikers volgen. We houden de ontwikkelingen op dit gebied uiteraard nauwlettend in de gaten. Heb je een favoriet handelsplatform en/of speciale AI-tradingapp? Laat het ons weten via deze link.

Buy us a beer - The Dutch Money Whisperer

Biertje?

Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!