Het lijkt onschuldig, zo’n vragenlijstje op Facebook of een ander sociaal medium. Totdat iemand online er met jouw geld of jouw identiteit vandoor gaat. Zo doen ze dat.
Doe jij wel eens mee met Facebook-quizzen? Pas dan op. Het invullen van zo’n op het eerste gezicht onschuldig vragenlijstje kan verstrekkende gevolgen hebben. Ook op het tweede gezicht lijkt dit soort quizzen geen gevaar op te leveren, maar als je vragen krijgt als ‘Wat is de meisjesnaam van je moeder’, ‘Hoe heette je huisdier’ of ‘Wat is je favoriete automerk’ moet je echt gaan opletten. Dit is immers het soort vragen dat je ook van je bank, creditcardmaatschappij of social media krijgt als ze willen checken of jij het echt bent. Als jij dit soort gegevens met onbekenden deelt, kan het zijn dat ze op een gegeven moment worden gebruikt om je identiteit te stelen. Niet per se door degene die de quiz online zette, maar het hacken van de database achter de Facebook-quiz is voldoende om heel veel privacygevoelige informatie te kunnen verzamelen en door te verkopen of zelf te gebruiken. Met potentieel rampzalige gevolgen. Wie zich kan uitgeven voor jou, kan niet alleen je bankrekening(en) plunderen, maar ook jouw vrienden eenvoudig voor zijn karretje spannen.
sporen
Iedere persoon die actief is op het internet en op sociale media, laat sporen achter. Ook al lijkt een flintertje informatie niet veel voor te stellen, de combinatie van big data en AI creëert mogelijkheden die niet alleen ten goede worden aangewend, zoveel is zeker. Door een computer al die sporen samen te laten voegen, kun je individuele profielen creëren die voor marketeers en dus ook voor cybercriminelen heel erg veel geld waard zijn. Daarom is het essentieel dat deze informatie niet bij elkaar komt.
Hoe je daarvoor kunt zorgen? Pas om te beginnen je privacy-instellingen aan. Deel je persoonlijke gegevens niet met jan-en-alleman — je telefoon, je huisadres en de namen van je kinderen hebben je vrienden allang. Dat geldt ook voor je posts. Een kwaadwillend persoon kan heel erg veel afleiden uit plaatjes en commentaar. Met wie je omgaat, bijvoorbeeld. En hoe je je leven leidt. Waar je met vakantie heen gaat. En wanneer.
achterdochtig
Wees verder extreem achterdochtig, ook al ben je dat in het dagelijks leven niet, of niet zo erg. Vraag jezelf altijd af met welk doel een persoon of bedrijf iets van jou wil weten, voordat je antwoord geeft. Accepteer geen verzoeken om vrienden te worden met Sarah7400298 en al die andere mensen die je niet kent maar die gezellig met je te lijken willen communiceren. En trap helemaal hard op de rem als je een vriendschapsverzoekje binnen krijgt van iemand met wie je allang vrienden bent. Het is een fluitje van een cent om het profiel van een Facebook-vriend leeg te trekken en na te bouwen. Hint: dat soort profielen bestaat meestal pas kort, heeft weinig vrienden en interacties en plaatst er verder niet veel meer bij.
EEN PAAR SOCIAL MEDIA-TIPS
▪︎ deel nooit informatie die je zelf niet op een andere manier op straat zou willen zien, wees je bewust van wie er allemaal toegang tot die informatie heeft
▪︎ pas de privacyinstellingen van je social media-accounts zodanig aan, dat je privacy gewaarborgd is
Zo maak je veiligheidsvragen ècht veilig
Je hoeft veiligheidsvragen niet naar waarheid te beantwoorden. Gebruik liever wachtwoord-achtige constructies met veel rare tekens of willekeurige zinnen uit een boek (werkt bewezen goed, hoe langer de zin, hoe beter het is!). De meisjesnaam voor je moeder kun je zelf verzinnen, zodat niemand die op een andere manier kan achterhalen. Wat dacht je van Ashton Martine? Of Bloody Mary? En wie weet er nu dat jij nooit een hond hebt gehad die Vlaflip heette? Hoe creatiever je bent, des te meer moeite de slechteriken zullen hebben jouw profiel te vullen met voor hen nuttige informatie. En dat was toch de bedoeling?