Niet iedere belegger kan hetzelfde beleggingsrisico lopen. Weet dus wat jouw risicoprofiel is, zodat je je beleggingen er optimaal op kunt afstemmen.
Wie belegt en daarbij op een of andere manier gebruik maakt van de diensten van een adviseur, krijgt altijd vragen over het beleggings- of risicoprofiel. Zelfs als je een beleggingsrekening bij een online broker opent zoals DeGiro, Lynx of Saxo Bank en opteert voor ‘execution only’, moet je een paar vragen beantwoorden. Maar online brokers halen niet de onderste steen boven. Jij bent zelf verantwoordelijk en bepaalt je dus zelf je risicosprofiel.
Dat risicoprofiel bepaalt de verhouding in je beleggingsportefeuille tussen de verschillende beleggingscategorieën — in de basis zijn dat aandelen, obligaties, liquiditeiten (spaargeld). De verhouding tussen de categorieën heeft weer gevolgen voor het verwachte rendement van de portefeuille, dus het is best nuttig om te weten of jouw beleggingen en jij goed bij elkaar passen.
inventarisatie
Wat is eigenlijk je ervaring met beleggen? En wat voor belegger ben je? Koersstijgingen vinden we allemaal leuk, maar hoe sta je erin als je beleggingsportefeuille ineens 20 procent minder waard is? En bij een daling van 50 procent? En 70? Waarvoor beleg je? Hoe lang kun je het geld missen? Heb je het mogelijk sneller nodig dan verwacht? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen vóórdat je met beleggen begint en die belangrijk zijn voor de bepaling van je risicoprofiel.
Als je je al een beetje in het onderwerp hebt verdiept, weet je dat risico en rendement hand in hand gaan. Beleggingen met een potentieel hoog rendement, zoals aandelen, kunnen soms stevig schommelen, zowel omhoog als omlaag. Door obligaties aan je portefeuille toe te voegen en een deel liquide te laten, demp je het risico. Maar ook het opwaartse rendement. De kunst van goed beleggen is dus een combinatie te vinden van beleggingscategorieën die een optimaal rendement geven bij een voor jou acceptabel risico.
Er zijn bibliotheken vol geschreven over dit onderwerp. We hebben een kleine Nederlands- en Engelstalige selectie voor je gemaakt:
profielen
Er zijn drie algemene beleggingsprofielen:
1. defensief
Voor voorzichtige mensen. Jouw portefeuille bestaat voor 25-40 procent uit aandelen en de rest bestaat uit vastrentende waarden (obligaties en/of spaargeld). Je risico is daardoor lager, maar je verwachte rendement ook.
2. neutraal
Je belegt voor de helft in aandelen en de andere helft in vastrentende waarden. Het risico en het rendement van je beleggingsportefeuille zijn uitgebalanceerd.
3. offensief
Uit je risicoprofiel blijkt dat je risico wilt en kunt lopen. Je kunt een groot deel van je portefeuille in aandelen beleggen, bijvoorbeeld 80 procent, en 20 procent in vastrentende waarden. Een offensieve portefeuille geeft de grootste kans op een hoog rendement.
Het ene profiel is niet ‘beter’ dan het andere en uiteraard zijn er ook nog tussenvormen denkbaar. Waar het om gaat is dat jouw persoonlijke beleggingsprofiel resulteert in een beleggingsportefeuille die bij jou past.
veranderingen
Als er kinderen komen, je ontslagen wordt, of je te maken krijgt met andere zogenaamde ‘life events’, kan dat betekenen dat je je risicoprofiel wat defensiever moet maken. Een carrièreswitch met een aanzienlijk beter inkomen zou daarentegen kunnen leiden tot een offensiever risicoprofiel. Is de horizon tot je beleggingsdoel krap en kun je je geen grote aandelencrisis meer permitteren? Zet dan je portefeuille geleidelijk om in spaargeld. En heb je de komende 10 tot 20 jaar je vermogen nog niet nodig? Dan zou je het volledig kunnen beleggen in aandelen. Doe dat dan wel goed gespreid, in ETF’s of indexfondsen en bij de goedkoopste broker, want kosten knabbelen aan je rendement.
Een portefeuille die is vormgegeven volgens het risicoprofiel dat bij jou past, laat je in principe niet in de steek. Maar wat je risicoprofiel ook is, zorg er in elk geval voor dat je voldoende liquide middelen achter de hand hebt om financiële tegenvallers op te kunnen vangen zonder dat je (een deel van) je beleggingsportefeuille moet verkopen (een veilige buffer is een half jaar netto uitgaven). Succes!
Heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur ons dan een berichtje via e-mail.
Door te clicken op zogenaamde ‘affiliate link’s krijgen wij een kleine commissie als jij iets via deze link bestelt. Dit kost jou niets. Wil je meer weten over hoe ons verdienmodel werkt? Click dan hier.
Biertje?
Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!