Goud doet het goed als de inflatie of de geopolitieke spanning stijgt. Is dit dan wel het juiste moment om in dit edelmetaal te gaan beleggen?
Goud is niet ongelimiteerd verkrijgbaar en is dus kostbaar. Zo kostbaar, dat alchemisten eeuwenlang op zoek zijn geweest naar de ‘steen der wijzen’ om lood in goud te kunnen omzetten. Laten we daarover niet te hard lachen, want theoretisch kan het — al heb je er een kernreactor of deeltjesversneller voor nodig en is het proces zo kostbaar dat het de moeite niet loont.
Zolang moderne alchemisten geen goedkope methode vinden om goud te maken, zullen we het moeten winnen. In 2021 was China de grootste producent met 332 ton per jaar, op de voet gevolgd door Rusland met 331 ton en Australië, Canada en de VS met een jaarproductie van respectievelijk 315, 193 en 189 ton (bron: World Gold Council, www.gold.org). In 2022 bedroeg de totale goudproductie 3500 ton. Van de totale wereldvoorraad bevindt zich 170-180.000 ton bovengronds. In de grond zit naar schatting nog eens 50.000 ton. We kunnen dus nog een paar jaar doorgraven, maar op een gegeven moment is het echt op.
gouden standaard
Goud keert geen dividenden uit en kun je er niet zo veel mee, behalve er sieraden en gouden kronen van maken, of het gebruiken voor technologische toepassingen. Dat was voor de Nederlandsche Bank (DNB) een belangrijke motivatie om aan het begin van deze eeuw een derde van de goudvoorraad te verkopen. De opbrengst verdween niet in de schatkist, maar werd aangehouden in diverse harde valuta om er geld mee te verdienen. Achteraf was het niet zo’n handige beslissing van DNB. De goudkoers stond twintig jaar geleden op een historisch laag dieptepunt, de huidige goudprijs is méér dan zes keer zo hoog!
De schaarste is een goede reden om goud als belegging aan te houden. Al sinds mensenheugenis wordt goud gebruikt als betaalmiddel. Tot de ‘gouden standaard’ in 1971 werd losgelaten was het de onderliggende garantie voor bankbiljetten. De stijging, die al sinds de kredietcrisis met wat ups en downs doorwerkt, laat goed zien dat goud fungeert als houvast in economisch instabiele tijden. De goudcyclus verloopt tegengesteld aan de economische conjunctuur. Daar ligt dus de grote kracht van het edelmetaal en om die reden is het wellicht niet onverstandig om een deel van je beleggingsportefeuille een laagje goud te geven.
beleggen
Moet je dat doen in een periode waarin banken omvallen en oorlogen worden gevoerd en de goudprijs recordhoogten bereikt? Wie het weet mag het zeggen. We weten dat goud op een gegeven moment opraakt en dat de winning ervan naar verwachting alleen maar ingewikkelder en dus duurder zal worden. Wat weer gevolgen zal hebben voor de prijs — dat is een economische wetmatigheid — tenzij de vraag ineens afneemt.
Er zijn verschillende manieren waarop je in goud kunt beleggen. Tegen een kleine commissie kun je in Nederland onder meer goud kopen via handelaren als AmsterdamGold, GoldRepublic en HollandGold. Er zijn er wel meer (googel maar eens op ‘goud kopen’), maar hoe kleiner de omzet van de handelaar, des te hoger de kosten worden. Vergelijk altijd de verkoopprijzen. In Nederland is beleggen in goud en zilver als belegging niet met BTW belast, in het buitenland verschillen de regels omtrent belastingen en tarieven onderling enorm. Als je in Nederland belastingplichtig bent, moet je goud als vermogen opgeven in box 3.
Je kunt ook in goud beleggen via exchange traded commodities (ETC’s) of meeliften op de koers van goud door te investeren in bedrijven die actief zijn in de goudproductie. Het beste doe je dat met exchange traded funds (ETF’s). Bedenk dat de grotere ETF’s over het algemeen lagere kosten kennen. Ze zijn ook meer liquide waardoor je ze makkelijker kunt aan- en verkopen en de spread — het verschil tussen de aan- en verkoopprijs — is vaak kleiner.
risico’s
Afgezien van het vanzelfsprekende koersrisico zijn er nog andere risico’s waar je als goudbelegger rekening mee moet houden. Zo zijn er ETF’s met hefboom die gebruik maken van financiële derivaten om de prestaties op te pompen. There’s no such thing as a free lunch. Weet dus dat tegenover de kans op hogere rendementen door de hefboom het risico op grotere verliezen staat. Verder is het verstandig rekening te houden met de regelgeving van het land waar de notering van de ETF of ETC plaatsvindt. Hou ook rekening met het valutarisico. Fysiek goud noteert in Amerikaanse dollars, dus als een goud-ETF of -ETC in euro’s wordt verhandeld, gaat ook de USD/EUR een rol spelen bij de prestaties. In 2022 kwam het grootste deel van de koersstijging van goud in euro’s op het conto van de sterk gestegen dollarkoers. Dat kan dus ook de andere kant op: wordt de dollar zwakker ten opzichte van de euro, dan daalt de koers van goud in euro’s. Een groot voordeel van goud is de hoge mate van liquiditeit. Als je goud wilt omzetten in geld, kan dat in de meeste gevallen direct.
Beleggen in goud kent risico’s, net als andere beleggingen. Rendementen uit het verleden bieden geen garanties, dus beleg nooit méér dan je je kunt veroorloven om te verliezen. En net als dat voor andere beleggingen geldt, is ook hier het devies: doe je huiswerk voordat je besluit in te stappen.
GOUDEN HISTORIE
De chemische aanduiding van goud in het periodiek systeem — Au — is een afkorting van het Latijnse aurum. Goud behoort tot de edelmetalen — het reageert niet of slecht met lucht — en is zacht metaal met een grote dichtheid. Om goud harder te maken, wordt het gelegeerd met andere materialen. De oudste plek waar bewerkt goud is gevonden is in graven rondom Varna in Bulgarije. Koolstofdatering heeft laten zien dat de graven rond 4500 v.Chr zijn gemaakt. Ons woord ‘goud’ komt van het Indo-europese ĝhel waar ook ‘geel’, ‘gelb’, ‘jaune’, ‘giallo’ en ‘yellow’ van zijn afgeleid. Zuiver goud is 24 karaat (999.9 pure), in Nederland komen we ook wel 14 karaats (58,3%), 18 karaats (75%) en 22 karaats (91,7%) goud tegen.
Goudprijs sinds 2015 (gemiddeld, per troy oz./31,1034768 g, in USD gecorrigeerd voor inflatie)
Interessant is het dieptepunt van de goudprijs in december 1970 (276 USD). Toen de gouden standaard in 1971 werd losgelaten, schoot de prijs in dollars omhoog, het gevolg van de inflatie van de dollar.
bron: Macrotrends.net
WEL GOUD, GEEN STAAFJE?
Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om te investeren in de economie van het goud (en andere edelmetalen) zonder het daadwerkelijk te hoeven kopen. Dat kun je doen via CFD’s (de afkorting staat voor ‘contract for difference’, bijvoorbeeld via eToro, het sociale beleggingsplatform waarbij je gebruik maakt van de kennis van ervaren beleggers. CFD’s zijn niet risicoloos. Volgens ESMA, de Europese beurswaakhond, verliest 76% van de particuliere beleggers geld met CFD’s via deze aanbieder. Wil je meer weten of oefenen met een virtuele portefeuille van € 100.000? Klik dan op deze link. We hebben een affiliate programma met eToro. Het kost jou niets, maar het levert ons een (heel klein) zakcentje op. Thanks!
Biertje?
Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!