Fraude? Het is te voorkomen!

Fraude? Het is te voorkomen! - The Dutch Money Whisperer

Het kost jaarlijks miljarden en één op de zes Nederlanders is er slachtoffer van: fraude. Het is niet iets om je voor te schamen, wel iets dat je kunt voorkomen. Wij laten je zien hoe.

Of het nu gaat om een artikel dat je via Marktplaats koopt, een phishing-mail of een WhatsApp-bericht van ‘je kind’ die vraagt of je even wat geld wilt overmaken, we moeten — helaas — steeds alerter zijn. Niemand is veilig voor fraude: jong of oud, hoog- of laagopgeleid, het maakt nauwelijks uit, zo laten de statistieken zien. Fraude is er in soorten en maten en de technologie verandert razendsnel — en daarmee vaak ook de verschijningsvorm —waardoor fraude dikwijls lastig als zodanig te herkennen is.

Wat volgens experts het verschil kan maken tussen opgelicht worden en aan de dans ontsnappen, is je mate van impulsiviteit, je wantrouwendheid en hoe bekend je bent met de diverse vormen van fraude. Alle reden dus om dit onderwerp aandacht te geven.

De belangrijkste varianten van dit moment op een rijtje:

Telefoonfraude

▪︎ Een ‘kind’ of ‘kleinkind’ klopt bij je aan met een verhaal over een gestolen of verloren telefoon.

(Oplossing: stel een voor bedriegers lastig te beantwoorden vraag, zoals de geboortedatum of de naam van een huisdier)

▪︎ Een medewerker van ‘Microsoft’ (vaak met een Indiaas of Pakistaans accent) belt je op over een geconstateerd probleem met je computer. Of je hebt een probleem met je Windows-computer en vindt na wat gegoogel een Nederlands nummer, waar een aardige medewerker (in het Engels en wederom meestal met een Indiaas of Pakistaans accent) je helpt.

(Oplossing: niet betalen en zeker nooit accepteren om programma’s te downloaden; daarmee kan de behulpzame medewerker meekijken met wat je doet en zelfs de besturing van je computer overnemen, inclusief internetbetalingen)

▪︎ Een ‘bankmedewerker’ waarschuwt je voor fraude of een beveiligingsprobleem bij de bank en vraagt je om gebruikersnamen en wachtwoorden.

(Oplossing: ophangen en direct de bank bellen om te verifiëren; geef nooit persoonlijke informatie!)

Kaartfraude

Kan op allerlei manieren plaatsvinden. Wees op je hoede zodra iemand vraagt om betaling met game- of cadeaukaarten. Ze zijn nauwelijks te traceren want anoniem en door de codes zeer goed verhandelbaar. Wees dubbel op je hoede als iemand jou ‘per ongeluk’ te veel betaalt en vraagt om het verschil terug te betalen met dit soort kaarten. Pas ook op met betalingen naar buitenlandse rekeningnummers. Banken zijn niet in staat om de buitenlandse rekeninghouder te verifiëren en als zo’n rekening gekoppeld is aan een prepaid creditcard is het geld binnen de kortste keren verdwenen.

(Oplossing: geen kaarten kopen, geen geld overmaken aan onbekenden of onbekende rekeningnummers, altijd de politie waarschuwen)

E-mails

Je hebt een prijs gewonnen. Click hier. Je bank heeft een verdachte transactie geconstateerd. Click hier. Je pakketje konden we niet bezorgen. Click hier. Je hebt porno gekeken en we hebben foto- en video-opnamen gemaakt die we naar iedereen uit je adresboek gaan sturen. Wil je dat niet? Click hier. Het zijn allemaal praktijkvoorbeelden en ja, mensen trappen er in, anders zouden we dit soort mails of sms-berichten niet (meer) ontvangen. Soms zie je aan de vormgeving en taal al dat het foute boel is. Maar ook als de afzender een betrouwbare organisatie lijkt en het Nederlands is foutloos, googel toch even de officiële gegevens en neem telefonisch of via e-mail contact met ze op. In de meeste gevallen zullen ze bevestigen wat wij al dachten: scam, fraude, phishing, spoofing. Blokkeer de afzender permanent en delete de mail.

(Oplossing: niet clicken op de links en nooit persoonlijke gegevens sturen!)

Datingfraude

De wereld bevat genoeg eenzame zielen die op zoek zijn naar wat warmte en genegenheid om oplichters meer dan voldoende werk te geven. Eerst is het gezellig, dan wordt een familielid ziek en is snel geld nodig voor de behandeling. Er zijn genoeg zielige verhalen te verzinnen om zelfs het meest argwanende slachtoffer te overtuigen.

(Oplossing: niet betalen, zeker niet als je de geliefde en zijn of haar familie nog nooit in levenden lijve hebt gezien!)

Marktplaatsfraude

Lijkt een aanbieding te goed om waar te zijn, dan is dat meestal zo (dit geldt altijd en overal). Check hoe lang iemand al via een online platform als Marktplaats handelt. Is dat sinds kort of voor het eerst, dan is dat een reden om extra voorzichtig te zijn.

(Oplossing: haal bij voorkeur het voorwerp persoonlijk op of vraag iemand die in de buurt woont om dat voor je te doen; verkoop je zelf en wordt het voorwerp door de koper opgehaald, laat deze persoon dan pas vertrekken als het bedrag daadwerkelijk op jouw bankrekening staat)

NUTTIGE SITES

▪︎ De Fraudehelpdesk is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en stuurt fraudeslachtoffers naar de juiste instanties. Daarnaast maakt deze instantie ons bewust van frauderisico’s en geeft ze praktische tips hoe we deze risico’s kunnen beperken. Gemelde fraudegevallen worden doorgegeven via de website, Facebook en Twitter. De Fraudehelpdesk is telefonisch bereikbaar op 088-7867372 op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9-12 uur en van 13-15 uur. Op woensdag zijn ze ’s middags bereikbaar van 13-15 uur. Via de website (www.fraudehelpdesk.nl) kun je 24/7 fraude(pogingen) melden.

▪︎ De Autoriteit Financiële Markten is verantwoordelijk voor het toezicht op aanbieders van financiële producten. Kijk hier als je bent opgelicht, maar ook als je wilt weten hoe je het kunt voorkomen.

▪︎ De website www.veiligbankieren.nl is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en geeft ook een globaal overzicht van de verschillende manieren waarop oplichters ons op de korrel hebben.

▪︎ Wie wil weten hoe oplichters proberen bij je bankrekening te komen, bezoekt de site www.zowerktfraude.nl. Ook handig voor oplichters in de dop!

Aarzel niet om een vertrouwd persoon te raadplegen of de politie in te schakelen als je slachtoffer van fraude bent of dreigt te worden.

Buy us a beer - The Dutch Money Whisperer

Biertje?

Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!