Sad piggy bank, next to a hammer, against a light blue background.

Als je aan het einde van je geld nog maand over hebt, heb je een probleem. Daarom is budgetteren zo belangrijk. Net als het opbouwen van een buffer. Voor als...

Niets is zo makkelijk als geld uitgeven. Jullie geldfluisteraar kan daarover meepraten. Van zijn eerste ‘echte’ salaris dat hij als tot loonslaafgemaakte zou gaan krijgen, ging een flink stuk op aan een paar mooie zwartleren grotemensenschoenen en een stevige gietijzeren pan. Het was misschien niet verstandig, maar een heel erg slechte investering was het ook niet, achteraf gezien: drie decennia later kookt hij nog steeds met die pan en loopt hij in dezelfde schoenen (maar niet elke dag). En toch. Had hij dat extra geld gestopt in aandelen, dan had hij nu heel veel schoenen en pannen kunnen kopen.

inventarisatie

Geld sparen is veel minder leuk dan het uitgeven, en dus een stuk lastiger. Toch is het ontzettend belangrijk, helemaal als je freelance aan het arbeidsproces deelneemt en het zomaar kan gebeuren dat je een tijdje geen inkomen hebt. Omdat je ziek bent. Of met vakantie bent. Of gewoon even geen werk kunt vinden.

Laten we bij het begin beginnen. Eerst moet je te weten komen wat je uitgeeft. Pak je bankrekening(en) en creditcardafschriften er eens bij en kijk wat er maandelijks uitgaat. Doe dat over een langere periode, bijvoorbeeld een half jaar (als je je verveelt, pak een heel jaar). Zo krijg je een goede inventarisatie van je inkomsten en uitgaven. Bepaal vervolgens wat je minimaal maandelijks nodig hebt door de bedragen voor huur of hypotheek, verzekeringen, essentiële abonnementen, gas, water, licht, belastingen, uitgaven voor je levensonderhoud, enzovoorts te delen door het aantal maanden. Dit is je basisinkomen en nu weet je wat je per maand moet binnenharken om het einde ervan te kunnen halen.

buffer

We hebben nog geen rekening gehouden met onverwachte uitgaven. Daarvoor moet je een buffer opbouwen. Hoe hoog de buffer moet zijn, hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) suggereert als basis € 6500 voor een alleenstaande en € 10.000 voor gezinnen. Wil je wat nauwkeuriger bepalen wat je opzij moet zetten, gebruik dan de gratis bufferberekenaar. Ben je ondernemer, tel dan daarbij nog het bedrag op waarmee je drie tot zes maanden inkomenloos kunt overbruggen.

sparen

Voor sparen heb je discipline nodig. Dicht dus dat gat in je hand. In loondienst bouw je vakantiegeld op (8 procent van je salaris) en misschien krijg je nog een dertiende of zelfs veertiende maand, of geld terug van de energieleverancier. Als je de discipline niet hebt, kun je misschien bij je bank gaan ‘pinsparen’. Dan wordt bij elke pinbetaling automatisch een bepaald percentage van het bedrag op je spaarrekening gestort zolang je niet rood staat. Het gaat om kleine bedragen, maar vele kleintjes…

Is het bedrag voldoende groot geworden, dan kun je beginnen met het aanvullen van je pensioen. Of met een deel van je spaargeld gaan beleggen. Heb je het geluk dat je een spaarhypotheek hebt afgesloten, dan zou je zelfs ervoor kunnen kiezen om spaargeld te storten in de spaarpolis. Behalve dat de rente daarover vergeleken met de standaard spaarrente hoog is, hoef je er in beginsel ook geen belasting over te betalen. Informeer wel van tevoren bij je bank naar de voorwaarden.

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!