Aangiftebloopers - The Dutch Money Whisperer

Iedereen maakt fouten. Maar sommige zijn te vermijden. Zoals deze foutjes, fouten en regelrechte blunders bij het doen van je aangifte.

▪︎ de aangifte-app van de Belastingdienst gebruiken
Het is een handige tool, maar alleen als je aangifte supersimpel is, alle gegevens kloppen en je niets hoeft te wijzigen of aan te vullen. In de praktijk is daarvan meestal toch wel sprake.

▪︎ de vooringevulde aangifte niet controleren
Niet alleen is de service van de Belastingdienst nog niet perfect, de fiscus kan (nog) niet al onze mogelijke aftrekposten bijhouden. Check dus alle vooringevulde getallen vóórdat je op de verzendknop drukt. Heb je je aangifte al verstuurd? Geen probleem. Je kunt je aangifte nog corrigeren door ’m opnieuw in te dienen. Dit kun je blijven doen tot 6 weken na dagtekening van de definitieve aanslag. Zelfs daarna kun je je aangifte nog wel corrigeren, behalve de verdeling van de aftrekposten tussen fiscaal partners. Dat slim doen kan vaak veel opleveren, dus wees er niet te nonchalant mee.

Had je onze aangiftechecklist al gedownload? Vink alle items af voordat je begint met aangifte doen. Ben je al begonnen? Loop dan nog even alle items af vóórdat je de aangifte verstuurt!

▪︎ niet samen aangifte doen
Het hoeft niet, maar samen met je fiscaal partner aangifte doen is voor jullie nooit nadelig en kan zelfs fiscaal voordeel opleveren, zeker als één van de partners niet werkt. Bijvoorbeeld door te schuiven met vermogensbestanddelen en persoonsgebonden aftrekposten (zoals alimentatie en ziektekosten).

Het aangifteprogramma voor 2022 geeft twee berekeningen voor de belastingheffing over box 3-vermogen: die volgens de ‘klassieke’ methode en die volgens de methode ‘rechtsherstel’ (i.v.m. de excessieve box 3-heffing over spaartegoeden). Verdeel jullie vermogens op een zodanige manier dat de belasting minimaal wordt en vergelijk de uitkomst altijd bij beide berekeningswijzen.

▪︎ een ontslag- of transitievergoeding niet goed rubriceren
Ontslag- en transitievergoedingen vallen onder de rubriek ‘pensioen en andere uitkeringen’. Ze zijn dus géén ‘inkomen uit tegenwoordige arbeid’ en zouden ook géén invloed moeten hebben op de inkomensafhankelijke arbeidskorting (deze heffingskorting wordt lager naarmate het ‘inkomen uit tegenwoordige arbeid’ hoger wordt). Heb je in 2022 zo’n vergoeding gekregen en staat het bedrag op de verkeerde plaats ingevuld, dan gaat je arbeidskorting omlaag. Check dit dus altijd en corrigeer waar nodig!

▪︎ vermogen ten onrechte opvoeren of vergeten
Roerende zaken als voer- en vaartuigen vallen in principe niet onder je box 3-vermogen, ook niet als je ze incidenteel verhuurt. Neem ze dus niet op in box 3. Dat wordt anders als je ze structureel gebruikt om er geld mee te verdienen (verhuur) of als je ze puur als belegging hebt gekocht. Incidenteel verhuren is geen reden om dergelijke zaken als ‘overig vermogen’ in box 3 aan te geven. Ook kunstvoorwerpen zijn vrijgesteld, behalve als je als beleggingsobject aanhoudt. Ben je lid van een Vereniging van Eigenaren, dan moet je jouw aandeel in de spaarpot van de VvE aangeven. De Belastingdienst zou dat graag als ‘overige bezittingen’ belasten (alsof het belegd vermogen is), maar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft, vrij vertaald, begin dit jaar bepaald dat VvE-potjes spaargeld zijn en ook als zodanig moeten worden belast. Geef dat dus op die manier aan (ECLI:NL:GHARL:2023:138). Uitstaande (familiebank)lening(en) vallen in box 3. In de meeste gevallen is het rentepercentage van dit soort leningen lager dan het door de fiscus ‘berekende’ fictieve rendement. Dat is dus even slikken. Helaas valt daar op dit moment weinig aan te doen. Tenzij je op het scherpst van de snede wilt opereren: dan moet je de lening aan iemand anders ‘vergeten’ op te geven en dit arrest van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2021:1719) zo interpreteren dat het geen zin meer heeft om deze aangifte later te corrigeren. Leuk om te proberen, maar vraag wel eerst advies aan een zeer goed onderlegde fiscalist met veel proceservaring.

Schenkingen op papier, crypto’s en buitenlandse (beleggings)rekeningen behoren allemaal tot het box 3 vermogen. Het niet aangeven van buitenlands vermogen kan een dure grap zijn, en kan tot tien jaar terug.

▪︎ een buitenlandse woning niet (goed) opgeven
Heb je na 1 januari 2022 in het buitenland een vakantiewoning gekocht? Dan valt er belastingvoordeel te halen. Je hebt namelijk in 2022 al wel recht op voorkoming dubbele belasting, maar je hoeft je vakantiewoning nog niet op te geven (zie ook de tip hieronder). Had je de woning vóór 1 januari 2022 gekocht? Dan geef je de waarde in het economisch verkeer op. In de meeste gevallen (als het land waarin je woning staat zelf belasting heft over de waardestijging van de woning en een verdrag met Nederland heeft gesloten ter voorkoming van dubbele belasting) zul je wat de woning betreft weinig nadeel ondervinden van box 3.

Ben je een schuld aangegaan voor je buitenlandse woning? Vermeld die dan in de rubrieken ‘Woningen en andere onroerende zaken’ EN ‘Hypotheken en andere schulden’, anders betaal je te veel belasting.

Heb je in 2022 buitenlands onroerend goed geërfd? Geef de waarde (van jouw deel) op in je aangifte, dat levert belastingvoordeel op!

▪︎ geen rekening houden met heffingskortingen
Sommige heffingskortingen zijn afhankelijk van het inkomen. Heb je een fiscaal partner, schuif dan met jullie inkomens en kijk of ze daardoor hoger worden. Heb je geen fiscaal partner? Check dan of de vraag ‘Had u in 2022 recht op een AOW-uitkering voor alleenstaanden?’ in de aangifte wordt beantwoord met ‘ja’ (dit gaat nogal eens fout). Is je fiscaal partner langdurig opgenomen in een instelling voor langdurige zorg zonder dat er kans is op terugkeer? Dan hebben jullie beiden recht op een AOW-uitkering voor alleenstaanden en dus ook op de alleenstaande-ouderenkorting. Check de aangifte voor beide partners dus goed en vul ‘ja’ in, indien nodig.

▪︎ het restant van de persoonsgebonden aftrekposten vergeten
Als je persoonsgebonden aftrekposten in box 1 hoger zijn dan je box 1-inkomen, wordt het restant eerst naar box 3 geschoven en dan naar box 2. Wat dan nog overblijft, gaat door naar het volgende belastingjaar. Als dat jou ook is overkomen, vergeet dan niet het restant dit jaar mee te nemen. Het bedrag dat je kunt opvoeren staat op de aanslag.

Buy us a beer - The Dutch Money Whisperer

Biertje?

Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!