Door altijd voor de koopjes en de aanbiedingen te gaan, kun je behoorlijke rendementen maken.
Investeerders gebruiken de term ‘return on investment’ (ROI) om te zien hoe goed ze het doen. De ROI is het rendement dat je onder de streep op een investering maakt. Daarbij kijk je niet alleen naar koerswinst, maar ook naar de dividenden en de kosten. Goede investeerders springen niet zomaar in het diepe. Ze verkopen als iedereen koopt, en kopen als iedereen verkoopt. Of ze kopen iets als niemand koopt, omdat ze hun huiswerk goed hebben gedaan en weten waar de potentiële winsten zitten. Anders gezegd, ze wachten gewoon hun kansen af. Als een roofdier.
Maar wacht eens, waarom doen we dat eigenlijk niet allemaal bij de uitgaven die we doen? Helaas kennen we in Nederland niet de ‘extreme couponing’ van de VS, waar supermarktklanten letterlijk weglopen met winkelwagens vol spul waar ze nog jaren plezier van (hopen te) hebben, terwijl ze helemaal niets of een schijntje moeten afrekenen. Natuurlijk zijn we geen voorstander van het kopen van spulletjes alleen maar omdat ze goedkoop zijn. Maar door consequent te speuren naar voordeeltjes, doe je jezelf en je portemonnee namelijk een groot plezier. Hier 25 procent, daar 30, het lijkt niet zoveel maar bij elkaar opgeteld levert het zicht- en voelbaar voordeel op. En als je bepaalde zaken toch al nodig had, waarom niet?
wie het kleine niet eert
Om je te motiveren zoveel mogelijk van kortingsmomenten gebruik te maken, zullen we je even een paar kleine voorbeelden geven. Bij de supermarkt koop je het tweede product met 30 procent korting. Wat is je ROI? Geen 15 procent, maar 15 ÷ (100 – 15), ofwel 15/85ste: 17,6 procent. Dezelfde supermarkt geeft met een sticker 35 procent korting op de prijs van een biefstuk. Dat is een ROI van 35/65ste, ofwel 53,8 procent. Voor zo’n ROI heb je een paar leuke aandelenjaren nodig! Het grote verschil is dat dit volkomen risicoloze investeringen zijn. Tenzij je je biefstukje niet direct opeet of invriest en alsnog moet weggooien.
Uitgaande van de huidige rente op spaargeld bij de gemiddelde grootbank, haal je dit soort risicoloze rendementen opgeteld de komende 30 tot 40 jaar niet, zelfs niet als je keurig rente-op-rente zou rekenen! Geloof je ons niet? De Oranje Spaarrekening van ING geeft tot spaarbedragen van 10.000 euro 0,5 procent rente. Na 40 jaar levert dat maar liefst 22 procent rente op. Totaal. Dit soort rendementen haal je bij een goede uitverkoop in één dag.
maar…
Maak niet de fout om je in de schulden te steken om iets met korting te kunnen kopen. De debetrente schommelt ergens rond de 8-10 procent. Dan is het voordeel van het kopen met korting snel omgeslagen in een nadeel. Koop ook geen dingen die je niet per se nodig hebt tenzij ze (bijna) gratis zijn èn je voldoende ruimte op zolder hebt. Dan het kan tenminste nog een leuk verhaal opleveren. En heb je iets om uit te delen aan je vrienden!