Gaat je partner financieel vreemd?

Financiële oneerlijkheid komt in relaties vaker voor dan menigeen denkt. Wat zijn de signalen? En hoe kun je het voorkomen?

Ze zijn er legio, de verhalen over vrouwen die, klem in een huwelijk, het huishoudgeld afromen om er met voldoende geld vandoor te kunnen gaan. Maar ook de verhalen over mannen die er een complete schaduwboekhouding op nahouden en hun ‘zakenreizen’ gebruiken om een andere vrouw of zelfs een heel gezin te zien en te onderhouden. Financieel vreemdgaan bestaat op allerlei niveaus en mannen en vrouwen doen het allebei. De drugs- en alcoholverslaafden. De gokverslaafden. De vreemdgangers, de koopverslaafden. Ze drukken geld achterover en verzwijgen schulden. Niet altijd om de ander dwars te zitten of een poot uit te draaien, soms is het uit schaamte, soms uit onhandigheid.

vakantiewoning

Neem dit verhaal. Man gaat samenwonen met vrouw en ‘koopt’ zich in haar huis in door mee te betalen aan de hypotheekrente en de vaste lasten voor het huis. Dat is een vorm van huur en zeker geen aflossing, maar de — forse — overwaarde van haar huis steken ze in een nieuwe woning. Ze waren inmiddels onder huwelijkse voorwaarden getrouwd en formeel was de overwaarde van haar huis nooit gemeenschappelijk bezit geworden, maar zoals zo vaak gebeurt, ook deze twee mensen vergaten dat op papier vast te leggen. De jaren verstrijken, de man maakt er een potje van, wordt ontslagen, huurt advocaten van de Amsterdamse Zuidas in om zich te verdedigen… en verliest.

De man had van een erfenis, afkomstig van zijn familie, een grote auto gekocht, want hij moest voor zijn werk — hij had inmiddels een andere baan — veel rijden. Niet altijd naar zakelijke afspraken, zo bleek een paar maanden vóór de echtscheidingsprocedure werd gestart. De bloemetjes die waren buitengezet, kwamen van de gezamenlijke rekening. Zakelijke uitgaven schat, die krijg ik weer terug van de zaak, via mijn salaris. Maar dat deel van het salaris werd niet op de gezamenlijke rekening teruggestort.

De vrouw komt tijdens het leegruimen van de zolder een doos tegen met rekeningen van een advocatenkantoor. Het proces lijkt te zijn gefinancierd met de verbouwingslening op de overwaarde van het huis. Na de scheiding betrok meneer een leuk huis, dat hij van zijn broer huurde, met eerste recht van koop. De bedoeling was dat hij daar de overwaarde van de laatste echtelijke woning voor zou gebruiken. En de dozen van mevrouw konden naar een vakantiewoning verhuizen. Een mooie uitsmijter: de hypotheekrente waar zij altijd keurig voor de helft uit haar inkomen aan had meebetaald, werd door hem van zijn inkomen afgetrokken. En de teruggaaf werd door de Belastingdienst op zijn rekening gestort.

financiële onafhankelijkheid

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben van mening dat je niet alles hoeft te delen en dat iedereen, getrouwd, geregistreerd, samenwonend of lattend, de beschikking over de eigen financiën moet houden. Financiële onafhankelijkheid is namelijk een groot goed, al laten met name vrouwen op dat vlak de ambities nogal eens varen. Als je met iemand samen bent, zou je dan ook álle financiën samen moeten doornemen, niet alleen de gezamenlijke. In goede relaties gaat dat vanzelf, omdat alle communicatie, de verbale en de non-verbale, goed is. Maar zodra de communicatie over de financiën te wensen overlaat, is dat een verdomd goede reden om een paar rode vlaggen te hijsen.

basisregels

In traditionele gezinnen werkte de man het meest, werden de inkomsten verzameld en ‘naar behoefte’ verdeeld. Over geld werd verder niet gesproken, het huishoudboekje was de meest directe vorm van financiële communicatie. Nog steeds zijn we lang niet allemaal opgevoed met het idee dat alle financiën open en bloot op tafel moeten komen (daarin ligt misschien de kern van het probleem). Maar ook als je niet bereid bent jezelf financieel volledig bloot te geven, moet je partner dat wel weten.

Basisregels zijn hoe dan ook noodzakelijk. Wat is bijvoorbeeld de grens voor een grote aankoop, ook als die niet door jullie tweeën gezamenlijk wordt betaald? Hoeveel dragen jullie elk bij aan de huishoudpot? Geen enkele afspraak is raar, zolang je er maar over hebt gepraat en het samen eens bent. Weet jij waar jij aan toe bent, dan weet je ook wanneer er iets niet (meer) klopt. Als er bij een bepaald salaris ineens minder overblijft zonder aanwijsbare oorzaak. Of de schulden zonder enige aanleiding oplopen.

vicieuze cirkel

Uit recent (Amerikaans) onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde vrouwen hun partner alles laten beslissen als het gaat om investeren en financiële planning en dat zal in Nederland niet anders zijn. Het is essentieel dat partners beiden actief deelnemen aan jullie financiële wel en wee, al was het maar om het contact met de financiële realiteit niet kwijt te raken. Vergeet niet dat meer dan de helft van de relaties stukloopt en dat de meeste vrouwen weduwe worden (en niet de meeste mannen weduwnaar).

En dus, dames, is het de hoogste tijd om de vicieuze cirkel te doorbreken en de regie over jullie financiën terug te krijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verliest een vrouw bij een scheiding gemiddeld bijna een kwart van haar koopkracht, terwijl de man er — iets — op vooruit gaat. Voor veel vrouwen is het dus een hard gelag als de relatie op de klippen loopt. Daarom is het, ook voor de toekomstige generaties, zo ontzettend belangrijk dat vrouwen èn mannen samen het goede voorbeeld geven, zodat de financiële vreemdgangers voorgoed achter het net vissen.

ZO MAAK JE AFSPRAKEN

Een paar tips om samen gedoe over geld te voorkomen:

 1.  Verdeel (en heers niet)

Als de ene partner € 80.000 verdient en de andere € 30.000, is fiftyfifty niet fair. Je kunt de verhoudingen aanhouden in de uitgaven. Of je spreekt af dat jullie, na betaling van alle vaste lasten, allebei hetzelfde bedrag overhouden voor de al dan niet gezamenlijke leuke dingen. Deze manier van verdelen is ook het eerlijkst als er kinderen zijn. Degene die zich vrijmaakt voor de kinderen, heeft wel degelijk een baan. Ben je niet in gemeenschap van goederen gehuwd, dan word je geacht jaarlijks het overschot te verrekenen volgens deze methode. Maar dan ook altijd alles samen afrekenen bij leuke reisjes en tijdens het uitgaan!

2.  Vergeet het pensioen niet

Het is normaal dat je pensioen krijgt over het inkomen van je partner, ook als jullie uit elkaar zijn (het gaat dan over pensioen opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren). Dat geldt over en weer. De berekening van pensioen na een scheiding noemen we ‘pensioenverevening’ en dat is een bijzonder ingewikkeld verhaal. Huur een expert in als het gaat om substantiële bedragen. O ja, ben je niet getrouwd maar woon je al een tijdje samen (de voorwaarden zijn per pensioenaanbieder anders), zorg er dan voor dat jullie bij elkaars pensioenuitvoerders als partners zijn geregistreerd.

3.  Verzeker elkaar

Je zou het discriminatie kunnen noemen, maar gemiddeld gaan mannen nog steeds eerder dood dan vrouwen. Ben je financieel afhankelijk van het inkomen van je partner, sluit dan een stevige overlijdensrisicoverzekering af op het leven van je partner. Andersom kan uiteraard ook. Staat de begunstigde als verzekeringnemer op de polis, heeft hij of zij altijd de premies betaald en zijn verzekeringnemer en verzekerde niet in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is de uitkering belastingvrij.

Buy us a beer - The Dutch Money Whisperer

Biertje?

Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!