Eten weggooien? Het hoeft (bijna) nooit!

Lidl Korting - The Dutch Money Whisperer

Van elke honderd kilo voedsel in de supermarkten worden er zes weggegooid voor ze de winkel verlaten. Thuis gaan er nog eens tien in de prullenbak. En jij kunt dat getal kleiner maken met deze acht tips.

Van de ruim 4,5 miljard ton voedsel die de wereld jaarlijks produceert, gooien we naar schatting 2,5 miljard ton ofwel 2.500.000.000.000 kilo (!) weg. Omdat er plekjes op de appels zitten, de komkommer te krom is of de banaan te recht. Of omdat er een fout jaar in het datumstempeltje op de verpakking van de kipfilets was gezet, waardoor de hele container moet worden vernietigd. Ook al zijn het kleine stapjes, deze tips kunnen helpen de verkwisting van goed eten te beperken. Bovendien is het ook goed voor de portemonnee, dus win-win. Daar houden we van bij The Dutch Money Whisperer.

1. Ken je afkortingen

Weet jij wat THT betekent? Het is niet hetzelfde als TGT. ‘Te Gebruiken Tot’ wordt alleen gebruikt op zaken die na de datum niet gegarandeerd veilig zijn om te eten. Gebruik ze op tijd of vries ze uiterlijk op de TGT-datum in. ‘Tenminste Houdbaar Tot’ staat op producten die niet snel bederven. Na de datum kan de kwaliteit achteruitgaan, maar je kunt het zonder probleem eten. Gooi dat pak pasta dus niet weg alleen maar omdat ie over datum is. Voor conservenblikken geldt, de naam zegt het al: zolang ze niet doorgeroest zijn of bol staan, kun je de inhoud ervan eten. En in alle gevallen geldt (tip van een chef-kok): kijk, ruik en proef, dan weet je vrijwel altijd zeker of iets nog te eten is. Bij twijfel, niet doen.

2. Zoek naar de stickers

En dan meer specifiek naar die felgekleurde kortingsstickers op producten die na vandaag of morgen de afvalcontainer in gaan als jij ze niet koopt. De meeste supermarkten halen een derde van hun prijzen eraf om de loop erin te houden. Albert Heijn is voor sommige producten overgegaan op dynamisch afprijzen, waarbij de korting kan oplopen tot 70%. De rest gaat het schap in met 35% korting.

3. Doe aan voorraadbeheer

Inventariseer wat je in huis hebt en koop alleen de dingen van je boodschappenlijstje. We geven toe, dit botst een beetje met de vorige tip. Maar als je weet wat je thuis hebt staan, koop je in elk geval niet te veel wat je later moet wegooien. Kook je èn doe je de boodschappen? Dan weet je precies welke ‘impulsaankopen’ je wel en niet kunt doen om de planeet te helpen.

4. Kook niet te veel

Dat wil zeggen: kook niet zo veel dat je het niet kunt bewaren. Heb je ruimte in je vriezer? Aarzel niet om een deel van je maaltijd in te vriezen. Heb je geen ruimte in je vriezer? Ga na wat het eerst op moet. Ook handig: weeg je porties af. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf.

5. Bewaar de restjes

Even in de magnetron, en je hebt in een paar minuten een prima lunch of een snel diner. En we zijn ook niet vies van een pastaontbijt af en toe. Van heel veel restjes kun je ook soep maken door er water en een bouillonblokje aan toe te voegen. En waarom niet, een restje witte wijn.

6. Ken je producten

En gooi je een beschimmelde aardappel, bruine banaan of een tomaat met een plekje weg? Dat is niet nodig. Snijd de aangetaste delen af. Een uitgelopen aardappel is prima te eten, let wel op dat alle groene plekken weg zijn, want die zijn een bron van potentieel giftige solanine. Leg de bruine banaan in de vriezer en maak er later bananenbrood van. Bij kaas is je neus de beste meter. Het proeven en ruiken van eten is trouwens altijd een goed idee.

7. Houd je koeling in de smiezen

Te koud is niet goed, te warm ook niet. De beste temperatuur voor je koelkast is rond de 4 graden. Test je koelkast desnoods met een nauwkeurige meter. Maar let op: lang niet alle groenten worden blij van een verblijf in de koelkast. En laat gekookt eten eerst buiten de koelkast afkoelen, anders warmt het je koelkast op.

8. Kook je gek

Koken is ook een manier om de houdbaarheid van bederfelijke producten als vlees, vis en groenten te verlengen. Maak maaltijden of bak de losse ingrediënten en bewaar ze in de koelkast voor de volgende dagen. Wel even de datum noteren op de bakjes.

Pssst...

Vul je e-mailadres in. Bevestig dat je bestaat (check je spambox). Daarna ontvang je van ons een e-mail met instructies waarmee je de 50‑30‑20 BudgetBerekenaar kunt downloaden.

Alsjeblieft

Je gratis schenkingsakte om gebruik te kunnen maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spamfolder. Voeg ons ook toe aan je veilige adressen!

Verdelen in 10 stappen

Hoe kun je je inkomen en aftrekposten zodanig verdelen dat jij en je fiscaal partner minimaal belasting betalen en maximaal van de toeslagen profiteren? Download het stappenplan! Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit onze e-mail.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-box en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Je gratis aangiftechecklist. Vul hieronder je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt.

Heb je niets ontvangen? Check dan je spam-folder en voeg ons toe aan je veilige adressen. Succes met je aangifte!

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Alsjeblieft

Vul je e-mailadres in, click op de button en gebruik de link uit de e-mail die je van ons krijgt. Kopieer de tekst uit de pdf naar een tekstdocument om de inhoud naar wens aan te passen.

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

The Dutch Money Whisperer Logo

PERSOONLIJKE FINANCIËN VOOR iedereen

Welkom in de wereld van
het kleine geld…

Onze blogs, video’s en podcasts geven handvatten om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Of het nu gaat om je pensioen, je huis, je beleggingen, je belastingen of je bank- en verzekeringszaken, hier bouw je aan je financiële toekomst!

Pssst...

Wil je meer handige tips van de Dutch Money Whisperer om je geldzaken goed te regelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!