Het met de hand doen van de vuile vaat is vast goedkoper dan het laten lopen van een afwasmachine. Toch?
voors:
■ Ze gebruiken minder water, zo tussen de 10 en de 20 liter afhankelijk van het gekozen programma. Als je niet heel gedisciplineerd met de hand afwast, in twee bakken en van licht vuil naar vies, schiet je daar al snel overheen. Zeker als je het water tijdens de afwas laat lopen.
■ Ze besparen tijd. Ja, het is lekker nostalgisch en heel gezellig om met je partner of je gezin de afwas te doen, maar heb je daarom ook maar geen wasmachine in huis? Als je al die uren samen afwassen bij elkaar optelt en dat afzet tegen het minimum uurloon, heb je de machine binnen twee jaar terugverdiend. En dan hebben we het niet over de goedkoopste.
Spoel niets van tevoren af. Niet alleen gebruik je daardoor meer water en energie, je machine doet het zelf nog een keer. Sterker nog, de afwasmachineblokjes hebben viezigheid nodig om effectief te kunnen afwassen!
■ Ze gebruiken minder energie. Dat wil zeggen, zolang je het ding niet laat draaien om vijf kopjes en twee pannen schoon te maken. Zet borden, glazen en kopjes zodanig neer dat ze van binnen en buiten goed bereikt worden door de waterstralen. Wat die pannen betreft: was die wél met de hand af, zeker als ze stevig zijn aangekoekt. Je kunt dan volstaan met het eco-programma van de afwasmachine en dat spaart stroom.
Aluminium houdt niet van de sterk alkalische samenstelling van de blokjes (soda), en dat geldt ook voor hout. Stop dat spul dus nooit in je machine, maar was het samen met de pannen af.
■ Ze zijn schoner. Niet alleen optisch, maar ook bacteriologisch, tenzij je graag je handen in water van 50-70°C steekt. En met de moderne afwasblokjes heb je zelden nog glansspoelmiddel nodig (maar aarzel niet om het te gebruiken als je strepen krijgt).
tegens:
■ Niet alles kan in de afwasmachine. Sommige plastics vervormen, zelfs als je het eco-programma gebruikt dat op lagere temperaturen werkt. Hout en aluminium, we tikten het al even aan, houden niet van het sterk alkalische karakter van afwasblokjes of -poeder. Koksmessen wil je eigenlijk ook niet in de afwasmachine, want de handvatten worden er meestal dof van en de messen sneller bot. Gietijzeren pannen, ouderwets kristal, beschilderde borden met gouden randjes, benen vorken en messen, zilveren serviezen, was ze allemaal met de hand af. Als vuistregel geldt: steek niets in een afwasmachine dat al bestond toen het apparaat nog moest worden uitgevonden.
Afwassen met de hand legt het af tegen de afwasmachine, mits deze op de juiste wijze is ingeruimd en op de laagst mogelijke temperatuur draait. Behalve als het gaat om kwetsbare objecten is de machine beter dan de mens. Een afwasmachine spaart ook nog eens tijd, water en energie, en dus geld. Waar je mooi weer andere leuke dingen mee kunt doen.