Niet opgevoerde aftrekposten, de juiste verdeling van inkomen en aftrekposten tussen jou en je fiscaal partner, door de Belastingdienst verkeerd ingevulde gegevens… Het komt in de beste kringen voor. En voorkomen is altijd beter dan genezen.
De Belastingdienst weet veel over ons. Maar gelukkig nog niet alles. Controleer dus het vooringevulde deel van je aangifte, want daar willen nog wel eens fouten in sluipen. Vergeet ook niet de incidentele aftrekposten zelf in te vullen. Een paar zaken die we nogal eens over het hoofd zien:
■ aanhorigheden (denk bijvoorbeeld aan een garage die wel bij het huis hoort maar niet op hetzelfde kavel staat)
■ betaalde partneralimentatie
■ kosten voor het verkrijgen van alimentatie (advocaat)
■ giften aan goede doelen
■ niet-vergoede zorgkosten (buiten het eigen risico)
■ de rente die je betaalde voor een eigenwoninglening die je niet bij een bank hebt afgesloten (familiebank)
■ notaris- en kadasterkosten voor de hypotheekakte
■ kosten van hypotheekadvies voor de eigen woning (alléén als de lening naar aanleiding van het advies is gesloten)
Gebruik de Checklist Aangifte 2022. Zo voorkom je dat je belangrijke aftrekposten vergeet.
Kom je erachter dat je een aftrekpost hebt vergeten mee te nemen? Geen probleem! Je kunt de aangifte nog herstellen. Dat doe je door de aangifte te corrigeren en opnieuw in te dienen. Dit kan tot 5 jaar terug.
Je kunt aangiftes tot 5 jaar terug bekijken op de site van de Belastingdienst. Bewaar dus van elk jaar een print of pdf van je aangifte. Zo kun je ze vergelijken. Gooi ze niet weg. Soms moet je zaken van langer geleden kunnen aantonen om belastingvoordeel te hebben.
Heb je een fiscaal partner?
Als jullie samen minder dan € 101.300 aan box 3-vermogen hebben, geeft de Belastingdienst dit jaar automatisch een suggestie voor de verdeling van aftrekposten en inkomen. Vul in de rubriek ‘partner’ altijd ‘ja’ op de vraag ‘Wilt u samen aangifte doen?’ en check of deze verdeling op de juiste wijze is gedaan.
De aangifte heeft ook een rekenhulp in de rubriek ‘verdelen’, waarmee je kunt zien hoeveel belasting jullie samen moeten betalen bij bepaalde verdelingen. Vanwege de andere manier van berekenen van de box 3-belasting is het extra belangrijk om niet alleen jullie inkomen en aftrekposten maar ook jullie vermogen optimaal te verdelen. Optimaal wil niet altijd zeggen fiftyfifty. Door in de rekenhulp posten ongelijk te verdelen kun je zien welke kant de uitkomst opschuift. Doe dat!
De verdeling tussen fiscaal partners kent een korte bedenktijd. Je hebt tot 6 weken na dagtekening van de definitieve aanslag de tijd om de verdeling in je aangifte te corrigeren.
Biertje?
Wil je ons helpen? Stuur dan je vrienden een link naar de site of onze social-mediakanalen, of trakteer ons op een biertje. Of, waarom niet, doe het gewoon allebei!